Hlavní obsah

Rittigovu účetnímu stoupá šance na nižší trest

Právo, Jakub Troníček

Někdejšímu účetnímu společnosti Peskim Jaroslavu Kubiskovi, který je spolu s Rittigem a dalšími lidmi obviněn v kauze tunelování firmy Oleo Chemical, roste šance na udělení statusu spolupracujícího obviněného, a tím i na nižší trest.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivo Rittig

Článek

Podmínkou pro takto zvýhodněné postavení stíhaného je totiž jeho výslech podle speciálního paragrafu trestního řádu provedený státním zástupcem a právě ten se odehrál v pátek na samém závěru celého vyšetřování.

Vyplývá to z protokolu o výslechu, který má Právo k dispozici. Žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Adam Borgula během výslechu žádal po Kubiskovi opětovné přiznání a také ujištění, že stejně jako před policií bude vypovídat i u soudu.

A Kubiska, který už dříve vyšetřovatelům detailně popsal, jak se v tomto případě staral o toky peněz směrem k Rittigovi, v pátek svou předešlou výpověď potvrdil.

Konečné slovo soud

„Jako doteď budu vypovídat pravdu. Jednoznačně. Jsem si vědom toho, že pokud bych se od svého závazku odklonil, nebyl bych spolupracující obviněný a pošlapal bych veškeré své morální hodnoty,“ řekl k tomu žalobci podle protokolu Kubiska ruku v ruce se svým opětovným doznáním.

O tom, zda nakonec „poukaz“ na snížení trestu skutečně dostane, ale bude záležet na postoji státního zástupce a na tom, zda ho v případné obžalobě výslovně uvede jako spolupracujícího obviněného.

Páteční výslech a způsob jeho vedení tomu napovídá, potvrdit to ale Borgula pro Právo odmítl.

„K tomu se nebudu vyjadřovat, ostatně nemůžu ani říct, zda obžalobu skutečně podám,“ uvedl státní zástupce, který má případ na starost.

Konečné slovo by každopádně bylo na soudu, právě ten má možnost ve finálním rozsudku snížit obviněnému za jeho spolupráci a pomoc při rozkrývání organizované zločinecké skupiny trest, případně od něj úplně upustit.

Kubiskovi v celém případu hrozí stejně jako Rittigovi za praní špinavých peněz až osm let vězení. Jeho výpověď je přitom pro policii klíčová, právě on totiž detektivům celý systém popsal, a to ještě předtím, než policie všechny podezřelé včetně jeho samotného loni v září zatkla.

Podle jeho výpovědi tekly peníze k Rittigovi přes firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů, která figuruje i v další „Rittigově“ kauze spojené s vyváděním peněz z pražského dopravního podniku.

Stíháno deset lidí

Rittig nicméně svědectví Kubisky loni shodil jako nesmyslné. „Nějakej Kubiska. Nikde nebyl, nikoho nezná a s nikým nemluvil. O Oleo Chemical neví vůbec nic,“ napsal kontroverzní lobbista loni na svůj účet na sociální síti Twitter.

Vyšetřování celé kauzy každopádně výslechem Kubisky končí a Borgula v této souvislosti potvrdil, že nyní se jednotliví obvinění a jejich obhájci budou seznamovat se spisem.

Teprve poté státní zástupce rozhodne, zda podá obžalobu, nebo zda např. celou věc nevrátí policii k dalšímu došetření. Kdy by mohl Borgula o kauze rozhodnout, nechtěl včera předjímat.

Kromě Kubisky a Rittiga jsou v kauze obviněni také jeho dvorní právníci z kanceláře MSB Legal David Michal a Karolína Babáková, stejně jako jeho blízký spolupracovník Peter Kmeť nebo někdejší spolumajitelé společnosti Oleo Michal Urbánek a Kamil Jirounek.

Celkově policie stíhá v této souvislosti deset lidí a kromě praní špinavých peněz některým z nich klade za vinu také krácení daně a porušení povinností při správě cizího majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám