Hlavní obsah

Rittig u soudu: Obžaloba je absolutní lež, peníze jsem nepral

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Sedmý den hlavního líčení v kauze údajného tunelování firmy Oleo Chemical se dostala ke slovu nejsledovanější postava celého případu, obžalovaný lobbista Ivo Rittig. A veškerá podezření vůči své osobě jednoznačně odmítl.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný lobbista Ivo Rittig

Článek

„K obžalobě mohu říci, že to, co je tam o mně napsáno, je absolutní lež. Nemám a nikdy jsem neměl něco společného s Oleo Chemical. Nikdy jsem žádnou trestnou činnost neorganizoval a žádné výnosy z trestné činnosti jsem nelegalizoval,“ řekl senátu Městského soudu v Praze Rittig, kterému hrozí až deset let vězení.

Ten podle svých slov od roku 2006 žije v Monaku, a přestože se spekulovalo o tom, že i kvůli svému stíhání přišel o tamní rezidenturu, ve čtvrtek to u soudu popřel. Má ji prý dodnes.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Navíc část svých původních aktivit přesunul do Dubaje, kde si pořídil nemovitost a získal tříleté vízum. „Dělám poradenství,“ konstatoval stručně Rittig.

V ČR je jednatelem pouze jediné společnosti, která provozuje letadlo a podniká s ním. V minulosti byl ale podle svých slov velmi úspěšný v maloobchodě, na což je prý dodnes pyšný. „V České republice jsem například vybudoval síť luxusních obchodů v Pařížské ulici,“ poznamenal lobbista.

Rittig: Účetní Kubiska je „pacient”

Dále se vyjadřoval k tomu, co tvrdí obžaloba. Mimo jiné odmítl, že by tzv. spolupracující obviněný, finanční analytik Jaroslav Kubiska, mohl cokoli dělat s Rittigovými účty a převádět na ně údajně nelegální peníze získané původně z Oleo Chmical. Státní zástupce přitom tvrdí, že obžalovaní vyvedli z Olea prostřednictvím fiktivních smluv na poradenství s firmou Cokeville Assets celkem dvacet miliónů korun, které pak prý skončily na soukromých kontech Ivo Rittiga.

„Pouze (další obžalovaní) účetní Jana Šádková společně s mým právníkem Davidem Michalem měli přístup k mému tuzemskému i zahraničnímu účtu. Ona konkrétně prováděla moje soukromé platby, jako jsou pojistky. O žádných obchodech jsem s ní nikdy nemluvil,“ poznamenal Rittig.

Kubisku pak označil za „pacienta“, v životě ho prý neviděl, ani o něm neslyšel, takže se s ním ani nikdy nebavil.

„Tento člověk nemůže vědět zhola nic, co se týká mých obchodů. Nikdy jsem nikomu nedal kromě Michala se Šádkovou žádné zplnomocnění na to, aby mohl pracovat s mými účty. Kategoricky odmítám další tvrzení, že bych byl konečným vlastníkem firmy Cokeville Assets,“ podotkl rezolutně Rittig.

Snídaně s policií

Ten si také povzdechl nad tím, že už řadu let je fakticky pod dozorem policie a že s tím musí žít i jeho rodina včetně dětí, obzvlášť když se právě zdržují v Česku, kde má dům na pražských Vinohradech.

„Když děti slyší na Vinohradech houkačky, tak se mě ptají: tatínku, to už s námi jedou policajti zase posnídat?“ rozesmál Rittig jednací síň.

Pak ale zvážněl. „Od roku 2011 je dehonestováno moje jméno. Po domovních prohlídkách policie jsem měl škodu na domě 15 miliónů korun, rozkopané servery, kamery, atd.“ zvýšil hlas lobbista.

Doplnil, že si asi policie myslela, že uteče, když mu chtěla sebrat pas. „Ten stále mám, nikam jsem neutekl a stojím teď tady,“ dodal Rittig.

Následně se pustil do ostré kritiky obžaloby a především dokumentu, kvůli kterému se prý vlastně dostal k soudu. Jde o kopii sepsaného výpočtu odměn pro Cokeville Assets za údajné poradenství určené firmě Oleo Chemical. Pod dokumentem je prý podepsán právě i Rittig.

Jenže ten, stejně jako ostatní obžalovaní, popřel pravost této listiny, jde podle něj o podvrh včetně podpisů.

Po zhruba deseti minutách monologu následně Rittig odmítl odpovídat na jakékoli dotazy. Po něm by měl jako poslední z celkem deseti obžalovaných přijít na řadu spolupracující obviněný Kubiska, na jehož výpovědi stojí prakticky celá obžaloba i proti Rittigovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám