Hlavní obsah

Řidiči hrozí za agresivní najíždění na auto s rodinou 12 let. U soudu vypovídat odmítl

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případem agresivního chování za volantem se začal v úterý zabývat Krajský soud v Praze. Devětačtyřicetiletý truhlář a zámečník Miroslav Štíbr je obžalovaný z dvojnásobného pokusu o těžké ublížení na zdraví. Podle spisu z pomsty, že nemohl předjet jiné auto, mu za jízdy rozbil okno skleněnou kuličkou. Štíbrovi hrozí až 12 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Miroslav Štíbr u souduVideo: Novinky

 
Článek

Štíbr podle obžaloby najížděl přede dvěma lety poblíž Prahy v hustém provozu na rychlostní silnici ve směru na Příbram na volkswagen, ve kterém jela rodina se dvěma malými syny. Podle žalobce si vynucoval uvolnění levého jízdního pruhu, přičemž v hustém provozu byly podle svědků oba pruhy plné.

Když Štíbrovi řidič volkswagenu neuhnul, ve zhruba devadesátikilometrové rychlosti ho zprava podjel a aby se pomstil za neuvolnění levého pruhu, hodil podle žalobce do spolujezdcova okna volkswagenu skleněnou, více než dva centimetry širokou kuličku. Rozbil přitom okno a sklo pořezalo ženu na sedadle spolujezdce i jejího šestiletého syna, který seděl za ní.

Vybrzdil autobus s dětmi, dostal podmínku

Krimi

Štíbr odmítl v přípravném řízení i před soudem vypovídat. „Nesouhlasím s tou věcí, která mi tu je kladena, s nějakou těžkou újmou na zdraví nebo nějakým pokusem,“ prohlásil nicméně při hlavním líčení.

„Policie vede cíleně celej případ strašně zmateně. Z možná nějakého údajného přestupku se z toho stal těžký trestný čin, a proto jsem se rozhodl, že ve věci nebudu vypovídat,“ nechal se slyšet Štíbr. „Nevidím důvod, proč odpovídat na položené otázky,“ ujistil soudní senát.

Mysleli si, že na ně střílí

Žena, která jela na místě spolujezdkyně, u soudu uvedla, že si muž volnou cestu vynucoval agresivním způsobem. „Nebylo kam uhnout, u sjezdu na Jíloviště se auto vedle mě zarovnalo a v tom okamžiku vedle mě explodovalo okénko. Manžel si myslel, že na nás někdo střílí,“ popsala.

Po rozbití okna řidič volkswagenu zpomalil, zastavil u krajnice a počkal na policii, která následně zavolala i záchranku. Štíbr mezitím podle svědkyně na nic nečekal a z místa činu ujel. „Musela jsem se tím pořád zaobírat, nechápu takovéto věci. To se prostě nedělá,“ řekla žena.

Agresivní instruktor zůstal u vězeňské služby, kvůli vybržďování musí na psychotesty

Krimi

Podle nápisů na autě si rodina našla Štíbrovo telefonní číslo, na které zavolala a žádala vysvětlení. Štíbr se podle ženy nejprve bránil, že o ničem neví, že to musel být asi nějaký jeho zaměstnanec. Poté prý přišel s teorií, že šlo asi o odražený kamínek. Když zjistil, že poškození mají v ruce skleněnou kuličku, tak jim údajně řekl, že kuličku dostal od syna a že se s ní v autě uklidňuje.

Žena u soudu také uvedla, že má od toho incidentu panickou hrůzu z řízení, její manžel, který volkswagen tehdy řídil, dodal, že jejich synové mají z události trauma. Po Štíbrovi rodina požaduje celkem milion korun jako odškodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám