Hlavní obsah

Řidiče, kteří neposkytli pomoc u autobusu, možná stihne trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řidiče, kteří 8. března večer přes výzvy zachráněných míjeli místo tragické nehody dvoupatrového autobusu s českými turisty u Nažidel na Kaplicku a zraněným neposkytli pomoc, možná stihne trest. Pokud se ovšem podaří zjistit jejich totožnost.

Foto: Vendula Ostřanská

Letní Zumbamánie

Článek

Českobudějovická policie chce po výpovědích všech svědků po nich zahájit pátrání a v případě, že se jejich provinění potvrdí, je obvinit z neposkytnutí pomoci.

"Není vyloučeno, že může dojít k případnému obvinění řidičů, kteří po nehodě kolem havarovaného autobusu projížděli a neposkytli obětem havárie první pomoc. Vše záleží na vyhodnocení výslechů svědků. Teprve po jejich výpovědích bude možné zvážit, zda existuje možnost pátrat po těch řidičích, kteří jeli kolem a nezastavili, a následně je trestně stíhat za neposkytnutí pomoci," zdůraznil mluvčí jihočeské policie Dušan Klícha.

"Podle paragrafu 207 trestního zákona za to mohou dostat až jeden rok vězení. Zákon nám totiž výslovně ukládá poskytnout pomoc osobám v nebezpečí smrti, nebo osobám, které jeví vážné poruchy zdraví. Na lidech havarovaného neoplanu bylo vidět, že jsou zranění a pomoc potřebují," řekl advokát Josef Doucha, bývalý šéf Středočeského úřadu vyšetřování.

Lhostejnost ho naplnila zoufalstvím

Jedním z cestujících, který se po nehodě vyšplhal na silnici hledat pomoc, byl Lukáš Adamec z Karlových Varů. "Pod autobusem potřebovaly okamžitou pomoc desítky zraněných. Ten pocit zoufalství a nemohoucnosti, když jsem mával na projíždějící auta a řidiči místo toho, aby zastavili a pomohli, přidali plyn, byl strašný. Přitom kvůli nim umírali další, přibývalo trvalých následků nehody," popisoval otřesné zážitky z neštěstí Adamec, jemuž zahynula v troskách autobusu přítelkyně.

"Zhruba patnáct řidičů projíždělo okolo místa nehody zcela bez povšimnutí. Byly mezi nimi určitě tři kamióny. Nejméně dva řidiči, když jsme mávali a blokovali silnici, aby zastavili, ještě přidali plyn. Kdybych neuskočil, asi by mě přejeli. Kdyby alespoň zpomalili z devadesátikilometrové rychlosti na padesátku, tak by museli autobus nebo proražená svodidla vidět. To vědomí, že zatímco oni přidávají na plynu a tady umírají další lidé, kteří potřebují okamžitě pomoc, bylo strašné," pokračoval účastník nehody, který vyvázl jen s lehkými zraněními.

Podle svědků se snažili na silnici zastavovat auta nejméně tři lidé.

Jasno nemá ani policie

Paradoxní je, že vlastně ani policie sama nemá jasno, jak je to s otázkou poskytnutí či neposkytnutí pomoci. Zatímco někteří tvrdí, že zákon poskytnutí pomoci vyžaduje, druzí mluví jen o morální výzvě.

"Pokud řidič není přímo účastníkem nehody, nemá zákonnou povinnost zastavit a snažit se nějak pomoci. A kdyby přece jen nějaký svědek průkazně doložil, že mohl pomáhat, ale neučinil tak, nic se mu většinou nestane. Třeba řekne, že spěchal, protože vezl dítě k lékaři. Poskytnout první pomoc podle zákona musí jen přímý účastník," prohlásil šéf pražské dopravní policie Bohumil Bezouška.

"Je to hluboký omyl. Zákon říká, že pomoc je povinen poskytnout každý, když to pro něj nebo pro někoho jiného nebude nebezpečné. Poskytnout pomoc zraněným v neoplanu nebylo pro okolojedoucí řidiče nebezpečné," zdůraznil Doucha.

Novela má přinést zlepšení

"Myslím, že se někdy lidé bojí, aby zraněným neublížili. I když by třeba stačilo vytáhnout jazyk, aby se člověk neudusil. Ochotně by pomohli někomu z rodiny či známých. Je to i otázka morálky," míní vedoucí lékařka Záchranné služby Praha-západ Jana Šeblová. Podle policistů však někdy lidem brání v zastavení obyčejný strach z přepadení po fingované nehodě.

V každém případě se chystají zákonné úpravy, které by měly povinnost poskytování pomoci při nehodách jasněji stanovit. "Nyní se připravuje novela zákona 361. Tam budou sankce za neposkytnutí první pomoci při dopravní nehodě mnohem tvrdší než dosud. Myslím, že to většina účastníků silničního provozu uvítá," potvrdil rada ministerstva dopravy Evžen Prediger.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie obvinila řidiče havarovaného neoplanu

Jihočeští policisté v úterý obvinili z trestného činu obecného ohrožení řidiče autobusu, který v sobotu havaroval u obce Nažidla na Českokrumlovsku. Policejní...

Výběr článků

Načítám