Hlavní obsah

Dvě děti zraněné při havárii neoplánu se vrátily domů

ČTK, Petr Pokorný, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Další čtyři zranění z autobusu, který v sobotu havaroval u Nažidel na Českokrumlovsku, opustili ve středu jihočeské nemocnice. Dvě děti si z Českých Budějovic odvezli do domácího léčení jejich rodiče, jednoho zraněného převezl vrtulník do Fakultní nemocnice v Plzni a další směřoval z Prachatic do Karlových Varů.

Foto: Jan Kaše

Triumpf Spitfire a terenní Land Rover

Článek

"Pacienta, kterého jsme vrtulníkem dopravili do Plzně, má komplikovanější poranění, jenž potřebuje odpovídající vybavení. Navíc plzeňská nemocnice je pro jeho příbuzné spádově blíže než karlovarská," vysvětlil ve středu zástupce ředitele Nemocnice České Budějovice Jaroslav Novák.

V jihočeských nemocnicích zůstává 24 pasažérů

O transportu jednoho pacienta do Karlových Varů uvažují i v nemocnici v Českém Krumlově. Převoz by se měl uskutečnit ve středu. "V úterý jsme museli některé pacienty ještě operovat. Všichni jsou ale ve stabilizovaném zdravotním stavu," konstatoval primář chirurgického oddělení českokrumlovské nemocnice František Čížek.

Ve třech jihočeských nemocnicích tak nadále zůstává celkem 24 zraněných. V českobudějovické jedenáct, v českokrumlovské devět a v prachatické čtyři pasažéři.

Osobní věci cestujících

K vyšetřování případu nehody byli přibráni další soudní znalci z oblasti dopravy a konstrukcí, silniční dopravy a lékařských oborů. Souhrnné výsledky těchto znaleckých analýz budou podle českokrumlovské státní zástupkyně Blanky Klinovské, která vyšetřování dozoruje, k dispozici nejdříve za čtrnáct dnů.

Policie současně dokončuje seznam osobních věcí pasažérů, které byly z místa nehody převezeny do Českých Budějovic, aby mohly být následně předány rodinám zemřelých či zraněných.

Obviněný 48letý řidič Pavel K. je stíhán na svobodě. Sokolovská firma LSK Autobusy hledá pro něj i sebe právního zástupce.

Převozy obětí

Podle karlovarského primátora Zdeňka Roubínka by ještě dnes mohl začít převoz prvních z 19 obětí. Karlovarský krajský úřad, který přislíbil, že převoz uhradí, ale o chystaném transportu nic neví. Podle informací ČTK by ale převozu zřejmě nemělo nic bránit. Pitvy a identifikace obětí skončily.

Karlovarský magistrát rozhodl, že přispěje částkou 5 000 korun na pohřeb každé oběti sobotní nehody. Peníze dostane přímo pohřební služba, aby pozůstalí nemuseli finanční záležitosti vyřizovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám