Hlavní obsah

Řidiče autobusu, který havaroval u Rybníku, budou soudit v Rakousku

Právo, Pavel Orholz, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestapadesátiletého rakouského řidiče autobusu, který v pátek boural u obce Rybník na Českokrumlovsku, budou vinit i soudit v Rakousku a podle tamních zákonů. Jak řekla Právu českokrumlovská státní zástupkyně Blanka Klinovská, českokrumlovští policisté po shromáždění dokumentace předají celý případ státnímu zastupitelství a to ho postoupí rakouské straně.

Foto: Jiří Falout, Právo

Autobus přišel o střechu

Článek

Při páteční nehodě se zranilo přes třicet cestujících z Rakouska i Čech.

„Českokrumlovští policisté nyní vyslýchají hlavně české cestující z autobusu, pořizují dokumentaci i další důkazy a potom po ukončení šetření bude státní zastupitelství spis předávat rakouské straně se žádostí o převzetí trestní věci do ciziny,“ uvedla Klinovská s tím, že spis by mohla předat v horizontu jednoho měsíce. Uvedla, že většina poškozených je z Rakouska, stejně jako řidič.

Rakouská policie tak nyní vyčkává na oficiální žádost z české strany, aby mohla vyslechnout řidiče, poškozené a případné svědky, kteří žijí v Rakousku. Právu to sdělil Franz Schmalzer z policie ve Freistadtu, která už v pátek pomáhala české policii při nehodě v Rybníku.

„Případem se budou zabývat policisté v místě bydliště účastníků nehody,“ podotkl Schmalzer. Nechtěl se však vyjádřit k možnému obvinění řidiče. Podle českého práva by šestapadesátiletému řidiči mohlo za obecné ohrožení z nedbalosti s následkem těžké újmy na zdraví hrozit až osm let vězení.

Foto: Jiří Falout, Právo

Autobus přišel o střechu

Řidič vjel pod příliš nízký viadukt a připustil, že přehlédl značení. Přitom před mostem jsou tři dopravní značky, které upozorňují na jeho výšku tři metry. Rakouský obhájce se bude zřejmě opírat i o to, že na místě se staly v letošním roce už tři podobné nehody, když pod most vjely vyšší kamióny.

„Při těchto nehodách však neutrpěli řidiči žádná zranění. Přesto náš specialista žádal už 5. srpna příslušný odbor Městského úřadu v Kaplici o změnu značení s reflexními znaky. Výměna značek je tak už administrativně projednávána ještě z doby před nehodou,“ upozornila mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková.

Foto: Jiří Falout, Právo

Zraněný cestující z autobusu Petr Staněk v sobotu dopoledne před českokrumlovskou nemocnicí.

Řidič vjel pod viadukt u obce Rybník v pátek po 19. hodině. Při střetu se utrhla celá střecha autobusu a zranění utrpěly tři desítky lidí. Autobus se s firemním zájezdem vracel z Lipna a bylo v něm 44 cestujících, z toho 12 Čechů. Záchranáři převáželi zraněné do nemocnic v Česku i v Rakousku. Na místě nehody zasahovalo sedm desítek záchranářů, hasičů a policistů.

V českobudějovické nemocnici nebyl v pondělí po nehodě už ani jeden pacient. „Sedm Rakušanů převezla záchranná služba do nemocnice v rakouském Linci a dva Češi byli propuštěni do domácího ošetřování,“ konstatoval mluvčí českobudějovické nemocnice Jan Dušek.

Pacienti utrpěli při havárii hlavně řezná zranění, zlomeniny a tržné rány. V českokrumlovské nemocnici leží stále dva pacienti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám