Hlavní obsah

Rekordní kauce v dějinách české justice, Íránec Zadeh zaplatil 150 miliónů

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po dvaadvaceti měsících opustí vazbu íránský obchodník Shahram Zadeh podezřelý z daňových podvodů ve výši 2,5 miliardy korun. Na účet soudu totiž dorazila požadovaná kauce 150 miliónů korun, což je nejvyšší záruka v historii české justice. Peníze podle Zadehova advokáta Jana Vučky dorazily již v pondělí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Shahram Abdullah Zadeh (uprostřed)

Článek

„Dnes příslušný senát v neveřejném jednání rozhodne o tom, zda kauci přijme,” potvrdila ve čtvrtek ČTK mluvčí krajského soudu Simona Tesařová, že kauce byla složena. „Jeho rozhodnutí nebudeme komentovat do doby, než o něm budou vyrozuměni účastníci řízení," uvedla. Pokud soud kauci přijme, mohl by být Zadeh propuštěn z vazby v pátek.

Soud nejprve stanovil kauci na sto miliónů korun. Vrchní soud v Olomouci ale jeho rozhodnutí zrušil a věc vrátil k novému projednání. Krajský soud v polovině ledna zvýšil kauci na 150 miliónů korun. Íráncovi právní zástupci nyní soud kritizují, že vazbu jejich klienta protahují.

Stěžují si na průtahy

„Jednání soudu je velmi nestandardní. Je to zřejmě největší zpoždění při vyřizování vazební věci, jaké kdy český soud měl,“ tvrdí Vučka. Peníze podle jeho slov složila Zadehova rodina a jeho známí.

„Je nepochopitelné, že soudce Aleš Novotný při mé první žádosti o propuštění z vazby potřeboval od vyhlášení rozhodnutí přes dva měsíce na jeho písemné vyhotovení, čímž vytvořil pro českou justici evropský rekord v průtazích, a ve druhém případě stanovil nejvyšší kauci v historii České republiky, kterou ale zapomněl odůvodnit dle požadavků zákona,” vzkázal z vazby Zadeh. „Tentokrát, když je po pravomocném rozhodnutí Krajského soudu kauce 150 miliónů uhrazena, soudce Aleš Novotný zase neumí napsat písemné vyhotovení rozhodnutí včas. Nevěřím tomu, že je až tak neschopný,“ dodal.

Stát měli připravit o miliardy

Podle obžaloby patnáct lidí v čele se Zadehem obchodovalo prostřednictvím více než 60 společností s pohonnými hmotami. Stát měli připravit o 2,5 miliardy korun. Podle kriminalistů měli dovážet v letech 2012 a 2013 stovky miliónů litrů paliva ze Slovinska a Německa a šidit stát na daních pomocí falešných daňových přiznání.

Obhajoba tvrdí, že se Zadeh ničeho nedopustil. Ve spise jsou podle obchodníka důkazy o manipulaci ze strany policie a státního zástupce.

„Je těžké si představit, že v demokratickém právním státě vytvořila policie spolu se státními zástupci tajné důkazy, které používali při rozhodování o prodloužení vazby, ale poté, co tyto ,tajné důkazy' splnily svou úlohu, je státní zástupce ve spolupráci se soudem odstranil. Otázkou je, co je obsahem těchto důkazů, které policie a státní zástupce museli odstranit, a proč Krajský soud v Brně před touto skutečností strká hlavu do písku,“ uvádí Zadeh.

Reklama

Výběr článků

Načítám