Hlavní obsah

Reflexní prvky nejsou spása. Mrtvých chodců na silnicích letos moc neubylo

Právo, Jiří Novotný

Při chůzi po silnici mimo obec v noci, a za špatné viditelnosti i ve dne, musejí mít lidé na sobě reflexní vesty či pásky. Tato povinnost platí v Česku už devatenáct měsíců, přesto smrtelných nehod chodců moc neubylo. Dokládá to policejní statistika, podle níž za letošní leden až srpen zahynulo na silnicích 59 chodců, jen o čtyři méně než za stejné loňské období. Samotní chodci ale zavinili pouze šest smrtelných dopravních nehod. Do svědomí by si tedy měli sáhnout především řidiči.

Foto: Michael Polák, Právo

Chodci musí mít za snížené viditelnosti na sobě reflexní prvky.

Článek

Pokud policisté přistihnou chodce, že při chůzi po silnici za zmíněných podmínek reflexní pásku nemá, mohou mu udělit pokutu až 2000 korun. Přitom pokud je chodec za snížené viditelnosti vybaven reflexním prvkem, zvyšuje se vzdálenost, na kterou je ho řidič schopen rozeznat, až na 200 metrů. A to už dává dostatečný čas na to, aby řidič včas zareagoval a auto se chodci bezpečně vyhnulo.

Důvodem, proč byla povinnost nosit reflexní prvky uzákoněna, je skutečnost, že v letech 2012 až 2015 zemřelo na tuzemských silnicích celkem 523 chodců, a 303 z nich v noci. Ještě hrozivější je dlouhodobá statistika, podle níž od roku 1993 do letošního srpna zahynulo na komunikacích 5750 chodců, a to už je menší město.

Záchranný kruh spustil kampaň

„Lidé si mylně myslí, že reflexní prvky musí mít pouze za tmy. Není to ale přesné, protože viditelně označeni musí být i za šera, tedy například za svítání nebo po západu slunce. V mlze je pak vhodné mít s sebou ještě zdroj světla, například elektrickou baterku,“ doporučuje vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Martin Farář.

Právě na problematiku chodců se nyní zaměřila asociace Záchranný kruh, která v pátek spustila kampaň Ty to zvládneš, jejímž ústředním mottem je Chodci ne­jsou nesmrtelní. Jejím obsahem je deset instruktážních videí, jak by chodci měli správně řešit nejrůz­nější situace v silničním provozu. „Mezi tématy, kterým se kampaň věnuje, je například vyvrácení mýtu o absolutní přednosti na přechodu pro chodce,“ řekla v pátek novinářům prezidentka této asociace Veronika Krajsová.

Jen na přechodech totiž loni zemřelo 28 chodců. Podle silničních pravidel chodec nesmí vstoupit před bezprostředně přijíždějící vozidlo a musí se na přechodu rozhlédnout na obě strany. Asociace využije pro tuto kampaň noviny, televizi, rozhlas, výlepové plochy ve městech a obcích, sociální sítě i vozidla městské hromadné dopravy. Spoty, založené na reálných situacích, jsou už k dispozici i na webu Záchranného kruhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám