Hlavní obsah

Recidivista zneužíval šest dětí, dostal 11 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Senát Krajského soudu v Ostravě uzavřel otřesný případ ze Vsetínska, kdy jediný muž opakovaně pohlavně zneužíval šest dětí. Okolí si přitom ničeho nevšimlo. Osmatřicetiletému Vlastimilu Janíkovi udělil jedenáctiletý trest vězení.

Foto: archiv MŠ Montessori Zlín

Děti hodně času tráví v přírodě.

Článek

Rozsudek hned nabyl právní moci. Muž i státní zástupce se totiž vzdali práva na odvolání. "Rozsudek je v naprostém souladu s tím, co jsme navrhovali," zdůvodnil žalobce.

Čtyřikrát trestaný Janík podle soudu v letech 2001 a 2002 zneužíval osmiletého syna jeho družky, dceru (14) a syna (12) bývalé milenky, jejich sedmiletého kamaráda a další dvě čtrnáctileté dívky. Státní zástupce jeden případ kvalifikoval jako znásilnění.

Janík děti zval k sobě domů do Velkých Karlovic především o prázdninách. Za sexuální služby jim nabízel peníze, sladkosti nebo možnost zastřílet si ze vzduchovky.

Podle znalců není pedofil

"Museli jsme přihlížet k extrémně vysokému stupni společenské nebezpečnosti. A to jak k době páchání, počtu objektů, tak i následkům. Jednání obžalovaného je v tomto případě možné dávat na roveň trestného činu vraždy," vysvětlil výši trestu předseda senátu Miroslav Mucha. S tím souhlasil i státní zástupce Alois Dlouhý. "U vraždy přijde oběť pachatele o život, u takových trestných činů jsou nezletilé děti na celý život psychicky poznamenány," dodal Dlouhý.

Janík podle názoru znalců není pedofil. "Je to až neuvěřitelné, ale znalce jsme vyslýchali velmi dlouho a opravdu žádnou deviaci nepotvrdili," řekl soudce a dodal, že proto soud ani nemůže Janíkovi nařídit léčení. "Léčit se musí jedině sám," řekl soudce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám