Hlavní obsah

Za zneužívání šesti dětí stanul před soudem

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Tři chlapce a tři dívky ve věku od sedmi do 14 let podle obžaloby pohlavně zneužíval 38letý Vlastimil Janík z Velkých Karlovic na Vsetínsku. Děti, které do vesnice přijely na prázdniny, nalákal k sobě domů a provozoval s nimi různé sexuální hrátky. Nyní stanul před senátem Krajského soudu v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Z veřejné generálky BALADY: 18.9.2013 - Kateřina - Chiara Lo Piparo.

Článek

Mezi nezletilými, které čtyřikrát trestaný Janík podle obžaloby v letech 2001 a 2002 zneužíval, byl tehdy i sedmiletý syn jeho družky. Za vzájemné laskání na intimních místech měl Janík děti odměňovat sladkostmi, penězi, ale i možností svézt se na mopedu, nebo zastřílet si ze vzduchovky.

Obžaloba, kterou se bude soud zabývat až do konce týdne, obsahuje podrobný popis jednotlivých sexuálních praktik. Děti Janíka údajně uspokojovaly rukou a ústy, nebo se jen dívaly, jak onanuje. U jednoho z chlapců znalci vypozorovali narušení integrity osobnosti. "Nezletilý bude vyžadovat dlouhodobou péči dětského psychologa. Není vyloučena ani dlouhodobá medikace antidepresivy," uvádí obžaloba.

Okolí si ničeho nevšimlo

Případ tak rozsáhlého pohlavního zneužívání dětí nemá na Vsetínsku obdoby. Jednání zvrhlíka šokovalo nejen obyvatele malé vesnice, ale i blízkou rodinu, kteří za celou dobu nic nepozorovali.

"Žádného nevhodného chování vůči mému synovi jsem si nevšimla," uvedla při výslechu psychicky zdrcená Janíkova družka.

Obžalovaný po svém zatčení popřel, že by děti zneužíval. "Než bych to dělal s takovýma děckama, tak se raději půjdu oběsit," tvrdil policii. Později se ale částečně přiznal. Řekl, že jednou chlapce zneužil, když je přistihl při prohlížení pornografických časopisů. "Muselo mi rupnout v bedně," řekl do protokolu.

Deviací netrpí

Janík podle názoru znalců s největší pravděpodobností netrpí žádnou sexuální deviací. "Je to heterosexuálně orientovaný muž, který preferuje věkově přiměřené partnerky. Jde však o jedince s mizivou akceptací společenských norem," uvedli v přípravném řízení psychologové a zároveň upozornili na nebezpečí možné recidivy.

Janík byl již v roce 1997 za pohlavní zneužívání odsouzen. Soudně trestán byl dosud čtyřikrát, a to i za násilnou trestnou činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám