Hlavní obsah

Rathův exporadce Bušina dostal šest let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze v pátek odsoudil Filipa Bušinu, někdejšího poradce bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, kvůli stamilionovým daňovým únikům k šesti letům vězení a více než desetimilionovému peněžitému trestu. V případu bylo obžalováno celkem 14 lidí. Soud už jednou Bušinu obžaloby zprostil, po zásahu odvolacího soudu ale musel rozhodovat znovu. Verdikt není pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Filip Bušina

Článek

Bušina měl podle verdiktu v letech 2007-2009 dávat se spoluodsouzeným Davidem Belousem, majitelem reklamní společnosti, pokyny ohledně řízení firmy a nakládání s finančními prostředky Miloslavu Vodrážkovi. Ten do účetnictví zahrnoval fiktivní faktury, o kterých věděl, že nejsou podloženy plněním.

Tím měli způsobit České republice na daních škodu téměř 330 milionů korun, za což si už Vodrážka odpykává sedmiletý trest.

„Soud vzal za prokázané, že jmenovaní ve velkém rozsahu zkrátili daně,“ uvedl předseda senátu Robert Pacovský.

„Bušina a Belous byli těmi, kdo stáli v pozadí, dávali pokyny, jakým způsobem mají ty společnosti fungovat,“ konstatoval soudce.

Soud zprostil obžaloby bývalého Rathova poradce Bušinu, nejsou důkazy

Krimi

Modem operandi skupiny mělo být zakládání firem, ze kterých se pak vytvářely smyšlené faktury. Peníze se údajně vyváděly z reklamních firem a na trestné činnosti se podle soudu podíleli úředníci daňové správy.

Firmy si údajně například zařídily smluvené reklamní služby samy, do účetnictví ale daly smyšlené faktury, podle kterých si práci objednaly u jiných společností. Nastrčené firmy prý obžalovaní ovládali přes prostředníky, tzv. bílé koně. Kromě krácení daní byla skupina souzena i pro praní špinavých peněz.

Krajský soud před pěti lety Bušinu spolu s Belousem a dalšími čtyřmi lidmi obžaloby zprostil, když neuznal jako důkaz odposlechy, které podle něj byly nezákonné. Po zásahu pražského vrchního soudu, který seznal, že důkaz odposlechy byl opodstatněný, musel krajský soud rozhodovat znovu.

„Ty odposlechy podle našeho názoru umožňují formulovat ten závěr, uvedený v obžalobě,“ řekl soudce Pacovský.

Dalších osm obžalovaných včetně Vodrážky bylo již odsouzeno pravomocně.

Reklama

Výběr článků

Načítám