Hlavní obsah

Rath: Z mé kauzy nejvíc profitoval Babiš

Novinky, bad, jas
Praha
Aktualizováno

Bývalý středočeský hejtman David Rath v pondělí před Krajským soudem v Praze pronáší závěrečnou řeč v případu, v němž čelí spolu s dalšími lidmi obžalobě z korupce. Ve své řeči opět uvedl, že peníze zmíněné v odposleších nebyly úplatky, ale prostředky pro kampaň ČSSD. Z jeho kauzy prý nejvíce profitoval šéf ANO Andrej Babiš. Rath mluvil pět hodin čistého času, řeč chce dokončit v úterý.

Rath si k závěrečné řeči přinesl stovky stran dokumentůVideo: Novinky

 
Článek

Bývalý hejtman novinářům řekl, že má s sebou stovky stran dokumentů, z nichž hodlá citovat. Soudu vyčetl, že děj interpretuje jen podle odposlechů, přičemž existuje několik způsobů jejich výkladu.

„To je prostě neštěstí tohoto procesu. Jediný důkaz, a to odposlechy, které jsou mizerné, ať už technickou kvalitou nebo typem hovorů těch lidí. Tohle se vzalo, pak se řeklo ing. Salačové (spolupracující obviněné podnikatelce Ivaně Salačové - pozn. red.): 'Takto byl skutkový děj a paní Salačová, vy to takhle potvrdíte',“ řekl Rath.

V odposleších se podle něj nemluví o úplatcích, nýbrž o penězích na volební kampaň ČSSD. „Pokud odposlechy zachytily něco o penězích, tak tyto peníze nepatřily mně, ale sociální demokracii,“ prohlásil Rath.

Podle Ratha současný šéf sociální demokracie Jan Hamáček sháněl v inkriminované době pro ČSSD peníze na volby a po Rathovi a jeho spoluobžalovaných manželech Kottových žádal pomoc se sháněním finančních prostředků. Hamáček to v minulosti odmítl s tím, že jako volební manažer neměl kompetenci v oblasti financování strany.

Podle Ratha z kauzy nejvíce profitoval současný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). „Aboslutním vítězem je premiér Babiš. Kauzu využíval proti sociální demokracii. Jemu to mimořádně pomohlo od samého počátku získat většinu voličů sociální demokracie,“ myslí si Rath, podle kterého je ČSSD v současnosti „mrtvá“. „I díky této kauze v podstatě zmizeli z parlamentu Babišovi konkurenti. Kdyby této kauzy nebylo, nebyl by Babiš premiérem,“ dodal Rath.

Má s sebou stovky stran

Rath při příchodu na jednání připomněl, že závěrečnou řeč bude pronášet již podruhé, takže některé argumenty se budou opakovat, další budou nové. „Je to taková průběžná šestiletá příprava,” odpověděl někdejší středočeský hejtman na dotaz, jak se na závěrečnou řeč připravoval.

V roce 2015 odešel od soudu s trestem 8,5 roku, ale tento verdikt byl zrušen kvůli použitým odposlechům. Oprávněnost jejich užití nakonec loni potvrdil Nejvyšší soud, a případ se tak vrátil k novému projednání.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý středočeský hejtman David Rath

Rath hodlá při závěrečné řeči částečně vycházet z písemných podkladů. „Jen tady s sebou mám pět set až tisíc stran, ale z toho nemějte strach, to číst nebudu,” snažil se uklidnit novináře.

„Dnes, maximálně zítra by to mělo být hotové,” odhadl s tím, že bude záležet na četnosti přestávek a délce jednání. Nakonec Rath mluvil pět hodin čistého času, v úterý tedy chce řeč dokončit.

Minule mluvil 12 hodin

Při prvním projednávání případu přednášel Rath svou řeč zhruba dvanáct hodin. Soudu ze začátku Rath vytýkal údajné pomíjení důkazů hovořících proti obžalobě. Původní zrušený rozsudek je pak podle něj jen kopie obžaloby.

Žalobce Petr Jirát viní 11 lidí z manipulací se zakázkami ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji. Rath podle obžaloby bral úplatky a coby tehdejší hejtman o manipulacích věděl. Exhejtmanovi a jeho hlavním spoluobžalovaným, manželům Kateřině a Petru Kottovým, Jirát navrhuje devět let vězení a konfiskaci veškerého majetku.

Reklama

Výběr článků

Načítám