Hlavní obsah

Rath se může na jaře do vězení na půl roku vrátit

V úterý propuštěný David Rath se může ještě v první polovině letošního roku za mříže vrátit. V dubnu totiž zasedne odvolací pražský vrchní soud, který bude řešit druhou větev korupční kauzy kolem zakázek středočeských nemocnic.

David Rath po propuštění z vězeníVideo: Radim Vaculik, Novinky

 
Článek

V této části případu dostal Rath osmiletý trest, tedy o rok víc než v původní kauze. A pokud by odvolací senát tento verdikt potvrdil, Rath by si měl o rok prodloužený trest odpykat. Po polovině, tedy po šesti měsících, má zase právo požádat o podmíněné propuštění.

Rath byl v první části případu odsouzen k sedmi letům a peněžitému trestu deset milionů korun, z něhož dosud splatil polovinu, za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU v souvislosti s ovlivněním zakázky na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku.

Jenže od 6. do 8. dubna zasedne odvolací senát Vrchního soudu v Praze, který bude řešit část případu týkající se údajně zmanipulovaných zakázek některých středočeských nemocnic.

David Rath opustil vězení

Krimi

Původní rozsudek v této větvi kauzy vynesl loni koncem ledna středočeský krajský soud. Podle jeho verdiktu Rath a další dva hlavní aktéři případu, manželé Petr a Kateřina Kottovi, domlouvali na přelomu let 2011 a 2012 úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun.

Devět lidí, devět firem

Šlo mimo jiné o nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalovaní chtěli podle kriminalistů na úplatcích přes 60 milionů korun. Obdrželi ale jen 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie.

Soud nařídil na duben odvolací jednání v druhé větvi Rathovy korupční kauzy

Krimi

Soud potrestal v této části případu celkem devět obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební společnosti Metrostav.

Ratha uznal vinným z přijímání úplatků a manipulace se zakázkami a o rok mu prodloužil už dříve pravomocně uložený sedmiletý trest. K tomu mu nařídil uhradit místo původních deseti celkem 18 milionů korun.

Záznam: Propuštění Davida Ratha z vězniceVideo: ČTK

Manželům Kottovým, kteří už se mezitím rovněž dostali podmíněně na svobodu, uložil středočeský soud také osmileté tresty. Pro ně to však znamená, že mají pobývat ve vězení každý déle o dva roky. Také jim tedy hrozí návrat za mříže a odpykání minimálně jednoho roku.

Dalším obžalovaným soud vyměřil podmíněné i nepodmíněné tresty. Metrostavu zakázal účast ve veřejných zakázkách na tři roky a nařídil zaplatit deset milionů korun.

Rath po propuštění: Byl jsem v kvalitní společnosti

Domácí

Trestu se nevyhnul ani generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát, kterému soudní senát uložil za podplácení tříletou podmínku se čtyřletou zkušební dobou a povinnost uhradit tři miliony korun.

Výrazně přísnější potrestání si pak vysloužil Pilátův podřízený, ekonomický náměstek jedné z divizí Metrostavu Jiří Anděl, kterého odsoudili na pět let vězení plus peněžitý trest 250 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám