Hlavní obsah

Rath omluvu od státního zastupitelství nevysoudil. Ve vězení podle obhájce umývá záchody

– Praha • Aktualizováno
Novinky, kub

Městský soud v Praze (MS) ve čtvrtek v odvolacím jednání zrušil omluvu, kterou dříve nepravomocně vysoudil u Obvodního soudu pro Prahu 1 (OS) bývalý středočeský hejtman David Rath na Krajském státním zastupitelství (KSZ). Žalobu má OS znovu projednat, za žalovanou stranu má ale vystupovat ministerstvo spravedlnosti. Rath v současnosti pobývá ve vězení, podle svého obhájce umývá záchody.

Vyjádření Rathova advokáta Adama ČernéhoVideo: Novinky

 
Článek

Expolitik, toho času ve vězení na sedm let za korupci, chce omluvu za tvrzení někdejšího žalobce Petra Jiráta, který v jeho kauze podal před lety obžalobu. Jirát v minulosti veřejně tvrdil, že Rath má v cizině ukryté stovky milionů korun a před vězením uteče. Tvrzení se ale neprokázala a podle Ratha byla ponižující.

Rathově žalobě na ochranu osobnosti loni v prosinci vyhověl OS, proti čemuž se KSZ odvolalo. Nadřízený MS nyní verdikt z obvodu zrušil a vrátil žalobu k novému projednání. Důvodem je podle soudce Tomáše Novosada fakt, že žalovanou stranou nemá být KSZ, ale ministerstvo spravedlnosti. V minulosti přitom Rath už jednou s žalobou neuspěl, protože ji podal na samotného Jiráta. Tehdy mu soud určil, že žaloba má směřovat na KSZ.

Soud poslal Ratha v druhé části korupční kauzy na osm let do vězení

Krimi

Novosad nejasnosti kolem toho, na koho se má žaloba podat, vysvětlil tím, že v Česku v těchto sporech není ještě ustálená judikatura. V tomto případě se na Jirátovy výroky vztahují pravidla spojená s pochybením v souvislosti s úředním postupem a před soudem za něj odpovídá ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath (vpravo) a Petr Jirát

Žalobu soud nevrátil celou, ze žalovaných tvrzení potvrdil pouze slova Jiráta o lhaní. Žalobce o expolitikovi tvrdil, že lhal, když v médiích říkal, že nevzal úplatek. Jenže soudy nakonec Ratha poslaly za mříže právě za korupci.

Soud poslal na Ratha exekutora

Krimi

Žaloba se týkala několika výroků Jiráta, který je nyní již v důchodu, v médiích. Když v kauze padl první nepravomocný rozsudek, Jirát exhejtmana kritizoval za jeho chování před soudem, zejména kvůli obstrukcím, které hlavní líčení do nekonečna protahovaly.

Jirát tehdy také tipoval, že Rath nikdy do vězení nenastoupí, protože před spravedlností nakonec uteče. Podle Jiráta, který vycházel z indicií z vyšetřování, měl mít exposlanec ukryté stamiliony korun pocházející z trestné činnosti v zahraničních firmách.

Rathovi patří 280 000 od Sněmovny. Na náhrady měl nárok i ve vazbě, potvrdil soud

Domácí

Rath si momentálně odpykává trest ve věznici v Praze. Na jednání u MS ho zastupoval jeho advokát Adam Černý, podle něj jeho klient výkon trestu zvládá, protože je silnou osobností. Zatím se mu ale nedaří sehnat za mřížemi práci lékaře, o kterou usiloval vzhledem ke svému původnímu povolání. Podle Černého momentálně umývá ve vězení záchody.

Reklama

Související témata:

Související články

Rath: Z mé kauzy nejvíc profitoval Babiš

Bývalý středočeský hejtman David Rath v pondělí před Krajským soudem v Praze pronáší závěrečnou řeč v případu, v němž čelí spolu s dalšími lidmi obžalobě...

Výběr článků

Načítám