Hlavní obsah

Rath dojednával s Pancovou rekonstrukce nemocnic a s Kottem nákupy techniky

Právo, Radim Vaculík

Obžalovaný poslanec David Rath a další dva hlavní aktéři korupční kauzy Kateřina Pancová s Petrem Kottem měli jasně rozdělené vůdčí role při manipulování s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Tvrdí to státní zástupce Petr Jirát v odůvodnění své obžaloby, které mělo Právo možnost prostudovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Davida Ratha eskortují do soudní síně.

Článek

Někdejší středočeský hejtman podle něj předkládal krajské radě ke schválení veškeré materiály týkající se žádostí o dotace na investiční akce pro tamní nemocnice. O nich se předem domlouval s Kottem a Pancovou, a to i při soukromých setkáních především v jejich domě v Rudné u Prahy, u kterého jej loni v květnu policie zadržela i se sedmi milióny korun v krabici od vína.

„S MUDr. Pancovou řešil (Rath) rekonstrukce a novou výstavbu, s MUDr. Kottem pak řešil plánované nákupy zdravotnické technologie,“ nastínil rozdělení rolí v obžalobě Jirát. Z vyšetřování podle něj vyplynulo, že Pancová, Kott a Rath nastavili systém, kterým „soustavně ovlivňovali průběh zadávacích řízení“.

Žalobce míní, že partnerský lékařský pár koordinoval a řídil trestnou činnost, a to se souhlasem a s vědomím samotného Ratha, kterého průběžně o všem informovali.

V odůvodnění obžaloby také Jirát konkretizoval výše údajných úplatků, které si měli obvinění předávat, navíc upřesnil i částku, o kterou měla být předražena největší a dosud neprovedená zakázka na rekonstrukci zámku Buštěhrad.

Zatímco v původním obvinění Ratha a spol. se hovořilo o tom, že chystaná zakázka na opravu zámku byla uměle navýšena až o 50 miliónů korun, v obžalobě už je to „jen“ 16,24 miliónu.

Někdy třetina, jindy polovina

Právě za Buštěhrad si prý přitom obvinění chtěli rozdat nejvyšší úplatky, a to celkem 24 miliónů. Jedenáct mělo dle Jiráta připadnout Kottovi s Pancovou a třináct přímo Rathovi. Fakticky si ale údajně rozdělili o deset miliónů méně, protože už skončili v policejních poutech. Předání první části peněz se totiž odehrávalo týž den, kdy ve večerních hodinách protikorupční policie Ratha, Kotta a Pancovou v Rudné zatkla.

Jirát v obžalobě tvrdí, že onoho loňského 14. května přinesli obvinění podnikatelé Ivana Salačová a Pavel Drážďanský zhruba v 13.15 hod. do kanceláře Pancové v kladenské nemocnici částku 14 miliónů korun, kterou jí tam předali. V 19.00 měl pak Rath v domě Pancové převzít polovinu, uvedl státní zástupce. Několik desítek minut nato už jej chytila policie.

V další zakázce týkající se domova důchodců Niederleho pavilónu v nemocnici Kladno si obvinění peníze předávali loni na přelomu března a dubna. V obchodním centru Metropole Zličín v Praze se 26. března potkali Kott s obviněným podnikatelem Martinem Jirešem ze společnosti Puro-Klima, přičemž první jmenovaný měl od druhého převzít dva milióny korun.

Přesně o týden později pak dle obžaloby předal Kott u sebe doma v Rudné „předem sjednaný podíl“ v podobě jedné třetiny obdržené částky Rathovi. Šlo tedy o 666 666 korun.

Třetí případ rozdělování peněz se týkal zakázek nemocnic v Kolíně a v Kutné Hoře, kde tentokrát podle spisu figurovala trojice Kott, Rath a podnikatel Jindřich Řehák z firmy Hospimed. Zde si předávali peníze hned dvakrát.

Nejprve 27. prosince 2011 v jedné pizzerii v centru Prahy dostal Kott údajně od Řeháka zálohu ve výši čtyř miliónů korun, na stejném místě pak prý od něj loni 10. února převzal doplatek osm miliónů, přičemž část byla korunách a další v eurech. Jirát v obžalobě doplnil, že o šest dnů později dal Kott sjednaný podíl Rathovi ve výši 168 tisíc eur (téměř 4,35 miliónu korun).

Poslední zakázka, z níž je Rath obžalován, se týká dodávky technologie pro pavilón B nemocnice v Mladé Boleslavi. Zde dle spisu obdržel Kott přímo ve své kanceláři loni 25. dubna 6,2 miliónu korun, a to od zástupce společnosti B. Braun Medical Jana Hájka. O dva dny později údajně předal v Hostivici, tedy v Rathově bydlišti, Kott poslanci polovinu částky, přičemž za dalších šest dní mu prý v Rudné přihodil další milión.

Fiktivní faktury a úplatky

Jirát sice v nedávném rozhovoru pro Právo tvrdil, že nikdo z více než stovky svědků příliš k odhalení této rozsáhlé korupční kauzy nepřispěl, v obžalobě je ale jedna poměrně důležitá výpověď. Jde o Vladimíra Kančeva, jednoho ze šéfů pražské firmy Pozemní a vodní stavby.

Ten potvrdil, že v letech 2008 až 2011 spolupracovali na zhruba šesti zakázkách ročně s firmou FISA vedenou obviněnou Salačovou. Až do předloňského prosince prý vždy všechny objednané práce provedli.

Tehdy jej však podle výpovědi Salačová požádala, aby vystavil faktury za „ve skutečnosti neodvedené práce“, a to za přibližně deset miliónů korun. Firma FISA prý peníze následně uhradila, Kančev je pak prý vyzvedl z účtu a odnesl zpět Salačové. Celkem šlo o pět až šest miliónů, přiblížil v obžalobě Jirát.

Protestuje proti Rathově vazbě

Žena z Prahy protestuje od soboty hladovkou proti vazbě Davida Ratha a žádá jeho propuštění. Případ je podle ní zmanipulovaný.

Beata Krusic řekla, že je vychovatelkou a Rathovu práci sleduje roky. Rath podle ní vždy čelil „mediální kampani“. Osobně prý nemají nic společného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám