Hlavní obsah

Radikálové zažalovali zákaz pochodu Plzní

– PLZEŇ
Právo, ib

Extrémisté podali v úterý ke krajskému soudu v Plzni správní žalobu proti zákazu, kterým plzeňský primátor Pavel Rödl 17. ledna zamezil jejich pochodu městem - ten se měl uskutečnit v sobotu 19. ledna.

Článek

„Věřím, že soud rozhodne v náš prospěch, pokud ne, zbývá nám ještě odvolání k Nejvyššímu správní soudu v Brně,“ řekl Právu organizátor pochodu Václav Bureš.

„Předpokládám, že rozhodnu do pátku,“ sdělil soudce Václav Roučka. K tomu je ale podle něj nutná součinnost obou stran - žaloba musí splňovat všechny náležitosti a magistrát musí dodat potřebné podklady.

Pokud soud chybu uzná, pochod se uskuteční

Pokud krajský soud uzná, že primátor pochod zakázal v rozporu se zákonem, budou mít ultrapravičáci třicet dní od nabytí právní moci tohoto rozhodnutí na to, aby svoji akci v Plzni uskutečnili. Přitom postačí, když ji ohlásí den předem.

„Pochod samozřejmě bude, ale tento víkend určitě ne, nestačili bychom lidi svolat,“ sdělil Bureš, podle trasa bude odpovídat původnímu ohlášení.

Radikálové by tedy mašírovali od plzeňského centrálního autobusového nádraží k synagoze a na náměstí Republiky. Stejné zůstává i zdůvodnění akce - protest za svobodu projevu. Akce ale vyvolala bouři protestů kvůli tomu, že se měla uskutečnit ve dnech, na které připadá výročí transportů plzeňských Židů za druhé světové války.

Podáno trestní oznámení

Pokud se ukáže, že primátor zákaz vydal neoprávněně, hrozí mu stíhání za zneužití pravomoci veřejného činitele - trestní oznámení už na něj podal jak Bureš, tak Dělnická strana. „Zda jsem porušil či neporušil také zákon, je věcí soudu,“ prohlásil Rödl. V rozhovoru pro Právo řekl, že o nebezpečí trestního stíhání věděl, ale zákaz vydat musel.

„Zabránit propagaci neonacismu před synagogou, navíc téměř přesně v den výročí, kdy z města začali odjíždět transporty, které pro plzeňské Židy znamenaly nezměrné utrpení a smrt, považuji za občanskou povinnost,“ uvedl Rödl.

Reklama

Související články

Plzeň zakázala sobotní pochod ultrapravice

Pochod pravicových radikálů centrem Plzně, který je plánován na sobotu, se nesmí uskutečnit. Ve čtvrtek o tom rozhodl plzeňský magistrát. Právu to potvrdil...

Výběr článků

Načítám