Hlavní obsah

Pytlák lákal zvěř pod kola vlaků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Novojičínští policisté vyšetřují zvláštní případ pytláctví. Neznámý pachatel lákal zimou vysílenou zvěř na kaštany, které vysypal do kolejiště, kde ji pak usmrtily projíždějící vlaky. Jeho past mu vyšla v několika případech, zabil tak nejméně šest kusů vysoké zvěře, informoval mluvčí novojičínské policie.

Článek

Pytlák kaštany nastražil zhruba tři kilometry od nádraží v Mořkově na trati z Nového Jičína do Valašského Meziříčí.

Podle policie pytlák takto vlaky nechal zabít nejméně dva kusy jelení a čtyři kusy srnčí zvěře. Vyplývá to z vyvržených vnitřnosti a stažených kůží, které na místě našel revírník Lesů České republiky. Ten pak vše nahlásil policii. Pokud se pytlák dostane před soud, může ve vězení strávit až dva roky.

Podle myslivců se pytlák choval velmi krutě a drasticky. "Pokud ho chytí, měli by ho ke kolejím přivázat taky," řekl ČTK jeden z ostravských nimrodů. "Víme i o jiných kouscích, které pytláci se zvěří provádějí. Tohle je ale opravdu drsné a kruté," dodal.

Podobně krutě si v roce 2002 počínala i skupina pytláků, kteří v Morávce na Frýdeckomístecku postříleli šestičlenné stádo laní, jelenů a kolouchů. Z místa si ale o odvezli pouze jedno zvíře.

Podle pracovníků mysliveckých svazů případů pytláctví v poslední době přibývá. Loví se většinou na zakázku hotelů a restaurací, kam maso pytláci dodávají. Kilogram srnčího masa se na černém trhu prodává asi za 130 korun.

Pytláci navíc mají stále lepší vybavení. Používají terénní auta, zvěř osvětlují a podle některých náznaků mají i pušky s laserovými zaměřovači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám