Hlavní obsah

Psa nechal zavřeného uvnitř přehřátého auta, zvíře zachránil až jiný řidič

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Téměř osudnými se stala současná vedra psu uvězněnému v automobilu uprostřed slunečního žáru. Uzavřeného ve voze jej nechal šestapadesátiletý muž ze Zlína.

Foto: Městská policie Zlín

Týraný pes uvnitř přehřátého automobilu.

Článek

Tropické teploty, které ve Zlíně panovaly ve středu 19. července 2017, zaháněly do stínu snad i ty největší milovníky léta a slunce. Zlínští strážníci ten den museli vyjíždět ke psovi, kterého jeho majitel nechal zavřeného uvnitř osobního automobilu.

„Několik minut před půl pátou přijalo ve středu stálé operační centrum Městské policie Zlín (MPZ) oznámení, že v blízkosti sportovní haly se nachází zaparkované auto, uvnitř něhož je zavřený větší pes,“ přiblížil Pavel Janík z MPZ. Na místo ihned zamířila hlídka útvaru kynologické služby.

O deset minut později strážníci na místě zastihli muže, který se coby řidič jiného vozidla snažil vlastní stínicí fólií alespoň trochu ochránit psa před slunečními paprsky. „Vozidlo mělo uzavřena všechna okénka a uvnitř se nenacházela ani miska s vodou,“ uvedl Janík.

Teplota v autě se může vyšplhat až k sedmdesátce

Strážníci se snažili co nejdříve kontaktovat majitele vozu i psa v jedné osobě. „To se jim nakonec povedlo a přibližně po půlhodině na místo dorazil 56letý muž. Hlídce sdělil, že si potřeboval vyřídit svoje záležitosti na úřadech a na přímém slunci zaparkoval proto, že nenašel jiné vhodné místo,“ podotkl Janík.

Foto: Městská policie Zlín

Před smrtí ochránil psa jiný motorista, když zastínil přímý sluneční svit fólií.

Muž je nyní podezřelý ze spáchání přestupku podle zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Parkování na slunci představuje pro psy a jiná zvířata velké riziko. Přehřáté plechy i plasty karosérie vytvářejí spolu s okny skleníkový efekt. Teplota uvnitř automobilu může dosáhnout až sedmdesáti stupňů. Podle odborníků přitom k uhynutí zvířete stačí, aby v automobilu bylo po dobu dvaceti až padesáti minut pouhých padesát stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám