Hlavní obsah

Prověřte únik informací ze spisů, žádá Benešová žalobkyni Bradáčovou. Ta se ohradila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) obviňuje státní zástupce z úniků informací do médií v kauze soudce Zdeňka Sováka. Benešová žádá v dopise pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou o prověření úniků, uvedl v úterý server Česká justice. Pražské VSZ se proti kritice ohradilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Článek

Ministryně podle serveru v dopise uvádí, že úniky informací nejsou na Vrchním státním zastupitelství v Praze (VSZ), které v Sovákově kauze vykonává dozor, ojedinělým jevem.

Benešová: Úniky odposlechů do médií mě štvou

Domácí

V případu soudce pražského vrchního soudu Sováka, obviněného z korupce a ovlivňování soudních řízení, měla některá média podle Benešové přístup k interním informacím. "Vzhledem k rozsahu, míře detailu a vyznění předmětných informací se obávám, že jejich zveřejnění nelze, jako v některých jiných případech, připsat na vrub aktivitě obhájců obviněných," píše podle serveru ministryně v dopise.

Obviněný soudce Sovák nerozhodoval spravedlivě, tvrdí policie a míří i na Rathovu kauzu

Krimi

Podle Benešové je tak pravděpodobnější, že informace unikly záměrně od orgánů činných v trestním řízení. V pondělí v rozhovoru pro Novinky ministryně z úniků obvinila pražské VSZ.

Šéfka plzeňských žalobců po 16 letech skončila ve funkci, odvolala ji Benešová

Krimi

V dopise Bradáčové ministryně podle České justice uvádí, že se v případě VSZ v Praze nejedná o ojedinělý jev a že u VSZ v Olomouci k únikům nedochází. Benešová žádá Bradáčovou o prověření úniků v kauze soudce Sováka a přijetí opatření, která by do budoucna únikům informací zabránila. Dopis byl podle serveru zaslán také nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi.

Pražské VSZ se proti kritice ze strany ministryně ohradilo. "Paní ministryně spravedlnosti zaslala vrchní státní zástupkyni dopis, a aniž by vyčkala odpovědi, byl jeho podstatný obsah zveřejněn na soukromém webu, kde probíhá obhajoba osob obviněných v předmětné trestní věci. O motivech tohoto postupu nemůžeme spekulovat," sdělila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Novinkám Benešová v pondělí řekla, že kvůli úniku také telefonicky požádala Zemana, aby situaci řešil. Vyšetřit by podle ní měla únik i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Reklama

Výběr článků

Načítám