Hlavní obsah

Protimafiánský útvar obvinil deset lidí v kauze Oleo Chemical

Právo, rav
Praha
Aktualizováno

Detektivové z protimafiánského útvaru (ÚOOZ) od pátečního rána zasahují v Praze a už zadrželi několik lidí v souvislosti s trestní kauzou kolem firmy Oleo Chemical. Deset jich bylo obviněno, sdělil státní zástupce Adam Borgula.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že policie provádí úkony trestního řízení, v jejichž rámci bylo zadrženo několik osob, a že se to týká případu souvisejícího s firmou Oleo Chemical,“ řekla Právu pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Sama firma podle ní není účastníkem trestního řízení, ač případ souvisí s jejím jednáním.

V případu firma dělá domovní prohlídku i u lobbisty Iva Rittiga.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Obvinění podle policejního orgánu měli jednat jako organizovaná skupina, která vyváděla finanční prostředky ze společnosti Oleo Chemical a. s. a tyto dále převáděla za účelem zastření jejich pravého původu,” uvedl odpoledne státní zástupce Adam Borgula.

Deset lidí je obviněno z krácení daně, praní špinavých peněz a porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Právní kvalifikace použitá policejním orgánem v usnesení o zahájení trestního stíhání není u všech obviněných osob identická,” doplnil Borgula.

Dva právníci z MSB Legal

Zadrženi byli například zakladatelé firmy Oleo Chemical Kamil Jiroutek a Michal Urbánek a také dva právníci z formy MSB Legal Karolína Babáková a David Michal.

Právník Mark Stubley z MSB Legal Právu potvrdil, že se akce policie týká mimo jiné i jeho dvou partnerů z právní kanceláře Babákové a Michala.

„Přesně ale nevím, jaký procesní postup vůči nim byl zvolen. Co vím, že nejsou v kanceláři a že s nimi určitým způsobem probíhají nějaké úkony trestního řízení, ale nejsem schopen říci, jestli byli zadrženi nebo jsou jen přítomni nějakým prohlídkám,“ podotkl Stubley.

Doplnil, že v současnosti policie skutečně provádí domovní prohlídky, které se týkají jeho dvou kolegů, nikoli však v kancelářích samotné firmy MSB Legal.

„Jsem teď ve firmě (MSB Legal pozn. red.), a policie tu nebyla a není. O zadržení někoho nemíním spekulovat, nemám k tomu informace,“ uvedl Stubley.

Spory o milióny

Policejní razie může souviset hned s několika kauzami spojenými s firmou Oleo Chemical, která bývá považována za konkurenta firmy Agrofert při výrobě biopaliv a dalších chemických výrobků.

Firma totiž v minulosti spolupracovala s firmou spojenou s kontroverzním podnikatelem a lobbistou Ivo Rittigem v zakázce na dodání bionafty pro pražský dopravní podnik.

Šéfové společnosti jsou ale také dlouhodobě ve sporu včetně různých obchodních žalob s majiteli koupelnové firmy Ravak kvůli majetku Oleo Chemical, která údajně dluží zástupcům Ravaku stovky miliónů korun.

Zakladatelé Oleo Chemical ale naopak tvrdí, že se šéfové Ravaku snažili jejich firmu údajně nezákonně převzít a naopak oni jim dluží velké peníze. Jirounek navíc sám v současnosti čelí před středočeským krajským soudem obžalobě pro podvod s falešnou směnkou.

Reklama

Související témata:
Jiří Jiroutek

Výběr článků

Načítám