Hlavní obsah

Protikorupční policie zasahuje v Pražských službách

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie zasahuje od středečního rána v Pražských službách. Detektivové si vyžádali blíže neupřesněné dokumenty. Policie případ nekomentuje.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O razii v budově Pražských služeb informoval server Lidovky.cz.

Mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej odmítl na dotaz případ komentovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Případ dozorujeme, ale v této fázi řízení jej nebudeme dále komentovat," sdělila mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Podle zdrojů z vedení města by policie mohla pro některé podklady dorazit i na pražský magistrát.

Náměstek primátora řekl, že zásah nemá nic společného s akvizicí, která v těchto týdnech vrcholí. "Podle mých informací pokračuje vyšetřování týkající se některých lidí z bývalého vedení firmy," uvedl.

Už na začátku roku si detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) vyžádali materiály týkající se dřívějších rozhodnutí rady spojených s Pražskými službami, které Praha většinově vlastní.

Akcie za 800 miliónů 

V červnu dalo pražské zastupitelstvo souhlas Pražským službám, aby koupily pětinový podíl, který v městské firmě drží Northward Holding Limited. Za akcie zaplatí zhruba 800 miliónů korun. [celá zpráva]

Metropole drží 76,92 procenta akcií Pražských služeb. Zbytek patří šesti dalším subjektům. Největší část (19,3 procenta) vlastní Northward Holding Limited, která ji před časem koupila od skupiny Natland.

Praha má s miliardovými a opakovaně bez soutěže prodlužovanými zakázkami dlouhodobé problémy. Pokud město firmu ovládne, bude jí moci v souladu se zákonem zakázky zadávat přímo bez výběrového řízení.

Pražské služby zajišťují pro město svoz komunálního odpadu. Firma za dobu své existence vydělala 700 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám