Hlavní obsah

Protikorupční policie navrhla podat obžalobu za smlouvu VZP s protonovým centrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protikorupční policie ukončila vyšetřování okolností uzavření smlouvy mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a pražským protonovým centrem. V pátek spis předala státnímu zástupci, informoval mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Všeobecné zdravotní pojišťovny na pražských Vinohradech, ilustrační foto

Článek

Obžaloba se podle Ibeheje týká způsobu uzavření smlouvy o budoucí smlouvě mezi VZP a Proton Therapy Centre Czech (PTC) a míří na jednu osobu pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Podle ČTK čelí v kauze obvinění exnáměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka, který v pojišťovně působil jako nucený správce.

Se soukromým centrem, které vzniklo za částku 3,5 miliardy korun v areálu Nemocnice Na Bulovce, podepsal Pečenka smlouvu o smlouvě budoucí v roce 2006. Po dobu 15 let zajišťovala centru každý rok 1600 pacientů za miliardu korun. Loni arbitři rozhodli, že je smlouva neplatná.

Pojišťovna a protonové centrum se spolu dlouhodobě přou o zajištění péče pro klienty VZP. Pojišťovna tvrdí, že PTC požaduje za léčbu příliš vysoké částky, a pacienty primárně posílá do centra v Mnichově.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám