Hlavní obsah

Prohrál v šachu a spoluvězně zmlátil židlí

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Krajský soud v Ostravě od čtvrtka projednává případ surového napadení v jedné z cel ostravské vazební věznice. Na lavici obžalovaných usedl mladý recidivista Jakub Kovalík z Krnova, který loni v únoru málem ubil svého spoluvězně po prohrané partii šachu. Muž se k útoku přiznal a na otázku, co bylo impulsem k tak brutálnímu napadení, řekl, že ze sebe potřeboval vybít agresivitu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Agresivní vězeň Jakub Kovalík usedl na lavici obžalovaných u Krajského soudu v Ostravě.

Článek

Incident se odehrál 18. února po večeři, kdy se dvojice vězňů rozhodla zahrát si šachy. Když spoluvězeň začal s vítězoslavným výrazem ve tváři sbírat figurky ze šachovnice, Kovalík ho nejprve pěstí srazil ze židle a vzápětí ho kopl do oka. Napadený v tu chvíli na krátkou dobu ztratil vědomí, což ale Kovalíka neodradilo od dalšího útoku.

„Následně ho nejméně jedenkrát udeřil do čela židlí kovové konstrukce s dřevěným sedákem o celkové váze přes sedm kilogramů. Pak ho ještě opakovaně bil pěstmi a kopal do horní části těla, zejména do levé části obličeje,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Po celou dobu vazby jsem v sobě měl nahromaděný vztek. Žádal jsem kvůli tomu dozorce, aby mne izolovali.
Obžalovaný

Díky aktivní obraně napadeného i zásahu dozorců muž z útoku vyvázl živ, musel se ale několik týdnů ze svých zranění léčit. Obžaloba útok kvalifikuje jako pokus o těžké ublížení na zdraví.

Ke svému jednání se Kovalík u soudu přiznal. Popřel jen to, že by při útoku použil kromě kopanců a ran pěstmi také židli. Na dotaz, proč muže napadl, řekl: „Po celou dobu vazby jsem v sobě měl nahromaděný vztek. Žádal jsem kvůli tomu dozorce, aby mne izolovali, protože už v minulosti jsem měl nějaké konflikty. Ale řekli mi, že pro to není důvod,“ řekl u soudu.

Hlavní líčení pokračuje výslechy svědků a soudních znalců až do pátku, kdy bude s největší pravděpodobností odročeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám