Hlavní obsah

Prodavačka je po šoku z přepadení v klenotnictví v invalidním důchodu, zaznělo u soudu

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Čtením svědeckých výpovědí a listinných důkazů pokračoval v pátek u ústeckého krajského soudu proces v případu v klenotnictví v centru Teplic. Obžalobě čelí dohromady pět mužů z Litvy, kteří působili jako organizovaná skupina. Dominykas Pivoras, který měl být organizátorem akce, je souzen jako uprchlý. Škoda byla vyčíslena na více než 7 milionů korun. Všem hrozí až 15 let vězení.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Před soudem stojí čtyři z pěti obžalovaných mužů z Litvy.

Článek

Jedna z prodavaček trpí dodnes psychickými problémy a skončila v invalidním důchodu. Její zmocněnkyně soudu předložila posudek o invaliditě. „Byla uznána invalidní v důsledku psychické újmy, kterou utrpěla,“ řekla zmocněnkyně. U prodavačky se podle odborníků rozvinula po činu posttraumatická stresová porucha.

Loupež se stala v centru lázeňského města dopoledne 17. prosince 2018. Podle spisu nejprve vstoupili do obchodu dva z obžalovaných s parukou na hlavě. Jeden z nich nastříkal prodavačce do obličeje slzný sprej, druhý vytáhl kuličkovou pistoli. Ženu povalili na zem a spoutali ji. Do klenotnictví pak vešli další dva muži, v zadní části obchodu spoutali majitele, další prodavačku a jednoho zákazníka.

Za loupež jsme měli slíbeno 250 tisíc, řekl obžalovaný z přepadení teplického klenotnictví

Krimi

„Zrovna jsem se loučil se zákazníkem, když k nám přistoupil muž s pistolí. Mluvil rusky a snažil se nás přesvědčit, že nejde o legraci. Nepoznal jsem, jestli drží skutečnou zbraň, a tak jsem raději poslechl jeho pokyny,“ četl v pátek soudce z výpovědi majitele klenotnictví v přípravném řízení na policii.

Měli dostat zaplaceno

Následně vypáčili sekerami a páčidly vitríny a z nich vzali luxusní hodinky, odcizili také zhruba 135 tisíc korun v hotovosti.

Policisté byli na místě do několika minut po přepadení a celou ulici uzavřeli. Pachatelé ale z místa utekli ještě před příjezdem policejních hlídek. Většinu z ukradených hodinek předali dalšímu muži, který s nimi v obchodě nebyl. Dva se vrátili do Prahy ve voze, kterým přijeli, dva jeli taxíkem do Ústí nad Labem a pak vlakem. Policie muže zadržela méně než 24 hodin po loupeži.

Soud se začal zabývat loupeží hodinek z teplického klenotnictví

Krimi

Dva z obžalovaných začali už v přípravném řízení spolupracovat s policií. Loupež podle obžaloby naplánoval uprchlý Dominykas Pivoras, který ale u samotného přepadení klenotnictví nebyl. Jeden z obžalovaných před soudem vypověděl, že každý měl za loupež dostat po návratu do Litvy 10 tisíc eur (asi 252 tisíc korun).

Podstatnou část odcizených věcí policisté objevili v automobilu, který zastavili krátce po činu na polsko-litevské hranici. Ve voze jeli dva Litevci. Jednoho z nich policisté zadrželi a později vydali do České republiky, jeho případ se projednává zvlášť. Druhého následně pustili, když uvěřili jeho výpovědi, že si auto náhodně stopl. Nyní je stíhán jako uprchlý.

Reklama

Výběr článků

Načítám