Hlavní obsah

Probral jsem se a tělo se mi třáslo. Policie znovu otevřela případ otrav ve frýdlantské nemocnici

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Policie znovu otevřela už odložený případ devíti pacientů, kteří v listopadu 2018 dostali při operacích v nemocnici ve Frýdlantu v Čechách na Liberecku kvůli kontaminované narkóze septický šok a otravu krve. Někteří byli kvůli tomu v ohrožení života.

Foto: Michael Polák, Právo

Karel Šípek před nemocnicí ve Frýdlantu, kde ho při operaci kýly otrávili infikovanou narkózou

Článek

Co se na operačním sálu frýdlantské nemocnice zvrtlo, už policisté jednou zkoumali. Konkrétního viníka ale nenašli a vyšetřování vloni na podzim odložili.

Teď je všechno jinak. Po podnětu státního zastupitelství z letošního března je případ znovu otevřený. Právu to potvrdil mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Otrávení pacienti z Frýdlantu si stěžují na policii

Domácí

„Státní zastupitelství nám vrátilo spisový materiál k dalšímu prověřování. To nyní probíhá a teprve po doplnění spisu bude ve věci rozhodnuto,“ uvedl Robovský s tím, že s ohledem na probíhající prověřování nemůže být policie více konkrétní.

Když jsem se po operaci poprvé probral, celé tělo se mi třáslo, dva lidé nade mnou stáli a museli mě držet, a já sám upadal do mrákot.
otrávený pacient

K otravám ve Frýdlantu došlo 28. listopadu 2018. V průběhu jediného dne se stav devíti lidí, kteří podstoupili jednoduché operační zákroky, natolik zhoršil, že osm z nich muselo být převezeno na oddělení ARO a jednotky intenzivní péče v Liberci a Jablonci nad Nisou.

„Když jsem se po operaci poprvé probral, celé tělo se mi třáslo, dva lidé nade mnou stáli a museli mě držet, a já sám upadal do mrákot. Bylo mi strašně zle a myslel jsem, že je po mně. Takhle špatně mi nikdy v životě nebylo,“ popsal probuzení po operaci ve frýdlantské nemocnici jeden z postižených pacientů Karel Šípek.

Otravu krve u devíti pacientů ve frýdlantské nemocnici se objasnit nepodařilo

Domácí

Podle něj je evidentní, že nemocnice při operacích použila jednu a tu samou narkózu pro všech devět lidí, které v jeden den operovala. „Udělali to, aby ušetřili. Narkóza se musí podávat jednorázově, oni ji ale ze stejné ampule dali všem,“ domníval se Šípek.

Policie ovšem i za pomoci několika znaleckých posudků dospěla k závěru, že způsob podání anestetika je maximálně přestupek v rámci zákona o léčivech. Karel Šípek a další z pacientů se proto po odložení případu obrátili na dozorujícího státního zástupce, aby postup policistů přezkoumal. A jejich stížnost byla úspěšná.

„Je možné, že nyní po znovuotevření případu dojde k překvalifikování na trestný čin,“ domnívá se Tomáš Beck ze společnosti Vindicia, která dva z otrávených pacientů zastupuje.

Desítky tisíc jako bolestné

Dva z poškozených, které zastupuje právě Vindicia, slaví úspěch i na jiné frontě. S frýdlantskou nemocnicí uzavřeli mimosoudní dohodu a bylo jim vyplaceno bolestné. Má jít o částku v řádech desítek tisíc korun a nemocnice ji uhradila z pojištění profesní odpovědnosti, které si platila.

Nemusí to být konečná suma, které se pacienti domohou. Nechávají si totiž vypracovat i znalecký posudek, týkající se snížení společenského uplatnění a psychických dopadů otravy. „Hotový by měl být během léta a na jeho základě pak budeme uplatňovat další odškodnění,“ tvrdí Tomáš Beck.

„Cítím úlevu, že jsme se konečně dočkali nějaké satisfakce a jsem přesvědčený, že máme nárok i a na odškodnění za prožité psychické útrapy. Následky otravy se dotkly jak nás, tak i našich blízkých, kteří o nás měli strach,“ říká za bránící se poškozené pacienty Karel Šípek. „Jako podnikatel jsem také na poměrně dlouhou dobu přišel o možnost vydělávat, proto bych považoval za adekvátní mít kompenzovaný i ušlý zisk," dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám