Hlavní obsah

Pro vraždu Janíčka zatím nejsou důkazy

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudní lékaři ani pražští detektivové nemají důkazy, podle nichž by měl být tragicky zesnulý náměstek pražského policejního ředitele Zdeněk Janíček v pondělí zavražděn. K sebevraždě však chybí jasný motiv.

Foto: zoo děčín
Článek

"Dosavadní výsledky vyšetřování a předběžné výsledky pitvy nenasvědčují cizímu zavinění. Proto budou pražští policisté nadále úmrtí JUDr. Janíčka prošetřovat pro podezření ze spáchání trestného činu účast na sebevraždě a současně prověřují i to, zda jej k sebevraždě nepřiměla jiná osoba," sdělil ve středu Právu mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

Uvedl, že vyšetřování okolností Janíčkovy smrti může trvat i několik týdnů. "Vyšetřování nelze stavět na základě spekulací a domněnek. Teprve po vyhodnocení poznatků získaných vyšetřováním, zajištěných stop a konečných výsledků soudní pitvy bude možno k tomuto případu podat konkrétní podrobnou zprávu. Toto prověřování může trvat i několik týdnů," upřesnil mluvčí.

Tělo plukovníka Janíčka bylo v pondělí okolo jedné hodiny po poledni nalezeno ve sklepě panelového domu v Praze 4, kde bydlel. Janíček asi v důsledku psychického zkratu z vyčerpanosti podlehl autoagresi. Pořezal si ruce na tepnách, několikrát se bodnul a nakonec se oběsil. Rodina a lidé, kteří Janíčka dobře znali událost nechápou a nemají pro ni vysvětlení.

Janíček byl prý zcela bezúhonný

Spekulace o obavách Janíčka z trestního stíhání jako motivu sebevraždy vyloučil šéf Inspekce ministra vnitra Miroslav Borník. "Plukovník Janíček byl bezúhonný policista, který vždy řádně plnil služební povinnosti," řekl Právu Borník.

"V panu plukovníkovi Janíčkovi ztratila pražská policejní správa nejen skutečného odborníka a profesionála, ale i velikého člověka, který byl svými postoji a názory známý mezi kriminalistickými odborníky nejen u nás, ale i v zahraničí. Pražští policisté budou na svého kolegu navždy vzpomínat jako na upřímného čestného člověka s velkým srdcem," uzavřel své sdělení Právu Bernášek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám