Hlavní obsah

Zástupce ředitele pražské policie spáchal sebevraždu

PRAHA

Zástupce ředitele pražské policie a bývalý šéf pražských vyšetřovatelů Zdeněk Janíček spáchal sebevraždu. Oběsil se ve sklepě domu v Praze 4, kde bydlel. Podrobnosti k případu policie tají.

Foto: BHC Most

Jarní pohár StarColor – billiard-hockey šprtec

Článek

"Můžeme potvrdit, že zástupce ředitele Policie ČR, správy hlavního města Prahy, byl nalezen mrtvý ve svém bydlišti. Příčiny smrti policie vyšetřuje," uvedla policejní mluvčí Eva Brožová s tím, že další informace nebude policie až do odvolání poskytovat.

Informační embargo rozpoutalo spekulace

Náhlá sebevražda oběšením Janíčka jako vysokého policejního důstojníka působícího mnoho let v oblasti policejního vyšetřování a neznámé motivy vyvolaly vlnu dohadů. Snad až soudní pitva odpoví na otázku, zda motivem nebyly například zdravotní důvody. Podle jednoho z bývalých elitních pražských kriminalistů pravdu soudní lékaři vždy neodhalí.

"Sebevraždu bude třeba důkladně vyšetřit. Mohli ho i oběsit. Znám případy, kdy i soudním lékařům uniklo, že šlo o vraždu a ne sebevraždu. Janíček jako vyšetřovatel hodně věděl a mnohá tajemství si odnesl sebou," říká expolicista.

"Možná si myslel, že by měl být zatčen v rámci akce Uniforma II, která má udeřit proti pražským a středočeským policistům napojeným na Berdychův gang. Možná si uvědomil, co všechno jako vyšetřovatel a pak ve funkci šéfa pražského Úřadu vyšetřování spolu s jinými mohl prošvihnout nebo zazdít," míní policejní důstojník.

"Na tom něco je. Z výslechů zatčených pachatelů Berdychova gangu a zatčených pražských policistů vyplývá, že se na obrovském loupežném násilí různým způsobem podíleli další policisté a dokonce i někteří žalobci a soudci," řekl Právu advokát, který se výslechů účastní.

Zpráva šokovala rodáky

Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtkové je u policistů typickým způsobem dobrovolného odchodu ze světa použití služební střelné zbraně. "Nedomnívám se však, že by měl odlišný způsob provedení této sebevraždy nějaký speciální význam," řekla Právu Čírtková.

Zpráva o smrti oběšením šokovala policisty i obyvatele moravské Miroslavi, odkud Janíček pocházel. Z rodného města se totiž Janiček vrátil o uplynulé neděli, tedy pouhý jeden den před sebevraždou.

Zdeněk Janíček

K policii nastoupil 1. 3. 1971. V roce 1976 se stal vyšetřovatelem hospodářské kriminality. Postupně byl šéfem hospodářské kriminální služby v Praze a ředitelem kriminální služby v Praze 4.

V roce 1996 byl jmenován ředitelem pražského úřadu vyšetřování, poté se stal zástupcem pražského policejního ředitele.

Janíček byl ženatý a měl dceru.

"Ještě předvčerejškem jsme spolu seděli. Koho by napadlo, že myslí na provaz a přišel se rozloučit. Ale proč si sáhl na život? Z toho se hned tak nevzpamatejeme. Panenko skákavá," zvolal jeden ze sousedů. Jako motiv sebevraždy okamžitě vyloučil rodinné problémy. "Měli s manželkou Alenou dobré manželství. I s děvčicou Zdeňkou k nám jezdili. Akorát vnoučata nemají. To možná chybělo k úplnému štěstí," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám