Hlavní obsah

Případ ukradených královských dopisů poslala policie k ledu

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Už zřejmě nikdo nikdy nezjistí, kdo stál za krádeží více než tisícovky královských dopisů z chebského archivu, které patřily mezi významnou součást českého kulturního dědictví a jejichž cena se pohybuje v řádech desítek miliónů korun. Ani po roce a půl trvajícím vyšetřování policisté nemají v ruce žádné hmatatelné důkazy, které by je dovedly ke zloději. Spis proto poslali k ledu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ředitel chebského archivu Karel Halla ukazuje královský pergamen podobný těm, které zmizely.

Článek

„Ke spáchání trestného činu došlo, ale nepodařilo se shromáždit takové podklady, které by odůvodňovaly zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě. Proto byl případ odložen,“ uvedl náměstek plzeňské krajské státní zástupkyně Zbyněk Eger. Podle něho tím ale není případ definitivně pohřben. „Pokud se objeví nové skutečnosti, může být vyšetřování znovu otevřeno,“ upřesnil žalobce.

Chybějící královské písemnosti významných panovníků od Karla IV. až po Marii Terezii včetně pečetí a jejich podpisů odhalila inventura před šesti lety. Policie zahájila vyšetřování až o čtyři roky později poté, co se řada těchto relikvií objevila na aukci v Rakousku a bylo jasné, že nejsou někde zašantročené v archivu, ale musely být z něho ukradeny.

„Problém je v tom, že ani nevíme, kdy ke krádeži došlo. To je zásadní okolnost, která limitovala možnosti toho policejního šetření. Pracovali jsme například s verzí, že dopisy z archivních svazků vynesli badatelé. Jenže archivní systém nám neumožňoval jejich jednoznačnou identifikaci,“ vysvětlil Eger.

Vše bylo legální, tvrdí Rakušané

Rakouští sběratelé, kteří ukradené archiválie prostřednictvím aukce prodávali, zase tvrdili, že je získali legální cestou před více než 30 lety. „Chebský archiv, kde byly uloženy předmětné dopisy, byl s vědomím tehdejších komunistických vládců vyplundrován a větší část těchto dopisů byla v 70. letech dokonce prodána přes státní filatelistickou společnost Pofis Praha soukromým sběratelům,“ napsal vídeňský státní zástupce českým kriminalistům s tím, že nemá důvod tyto dokumenty zabavit.

„Verze rakouské strany byla částečně vyvrácena tím, že v archivech Pofisu a jeho servisní organizace Artie se nic o takových prodejích nedohledalo. Na druhé straně ale nemáme žádné důkazy, které by rakouské občany usvědčovaly, že archiválie nakoupili od zlodějů,“ vysvětlil Eger.

Také ředitel Poštovního muzea v Praze Jan Galuška vidí verzi o krádeži a následném legálním prodeji v komunistické době za nepříliš reálnou „Tato záležitost je už z principu absurdní. Nákupčí v Pofisu velice důkladně dbali na to, aby nekoupili něco, co by pocházelo z trestné činnosti. Tohle by si nikdo na triko nevzal. Navíc všechno bylo pod kontrolou estébáků,“ prohlásil Galuška, který ještě pamatuje, jak se za totality s filatelistickými relikviemi obchodovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám