Hlavní obsah

Primář a smrt dítěte: rozsudek zrušen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Domažlický soud se bude muset znovu zabývat smrtí rok a půl starého chlapečka, který loni v březnu zemřel v tamní nemocnici. Původní rozsudek, kterým potrestal za usmrcení z nedbalosti dvouletou podmínkou primáře dětského oddělení Františka Zahálku (68), zrušil nyní v odvolacím řízení Krajský soud v Plzni a nařídil nové projednání případu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lékař František Zahálka

Článek

Podle závěru okresního soudu měl Zahálka jako službu konající lékař vypláchnout dítěti žaludek extrémně koncentrovaným solným roztokem, který způsobil metabolický rozklad organismu a následný otok mozku, jenž vedl k fatálnímu následku. Podle odvolacího soudu ale není jisté, zda smrt chlapečka vyvolal právě solný roztok.

„Obhajoba v rámci odvolacího řízení předložila stanoviska několika medicínských odborníků, jež polemizují se znaleckým posudkem, na jehož základě byl obžalovaný uznán vinným,“ uvedl předseda odvolacího senátu Miloslav Sedláček. Podle něj tato vyjádření zpochybňují závěr znalce o příčinné souvislosti mezi použitím solného roztoku a smrtí dítěte.

„Jsou to kvalifikované výhrady, na které by měl znalec re­agovat a vysvětlit, proč právě on má pravdu. Pokud tak přesvědčivým způsobem neučiní, bude zapotřebí revizní znalecký posudek,“ vysvětlil Sedláček.

Nepochopitelné chyby, označil primář postup zdravotníků v kauze chlapce v kómatu

Krimi

Dítě tehdy z preventivního důvodu přivezli do nemocnice jeho rodiče poté, co doma spolykalo hrst syrových fazolí, které mohou způsobit otravu. Chlapec byl při příjmu zdravý, bez jakýchkoli zdravotních potíží. Podle soudního znalce Michala Hladíka měl obžalovaný primář nechat dítě převézt na specializované pracoviště ke gastroskopii a cílenému odstranění fazolí jako cizích těles v žaludku.

Místo toho se rozhodl vyvolat u pacienta zvracení aplikací roztoku sondou do žaludku, který obsahoval 15 procent chloridu sodného, přičemž obvyklá koncentrace je 0,9 procenta.

„Obžalovaný měl snahu pomoci, ale podání extrémně koncentrovaného solného roztoku bylo pro chlapečka fatální,“ uvedl v odůvodnění rozsudku domažlický soudce Jan Švígler. Podle znalce na dítěti po přijetí do nemocnice nebyly patrné žádné známky intoxikace.

Za smrt dítěte jde chůva na pět let do vězení. Přiznala, že ho kopla

Krimi

Zahálka se hájí tím, že postup konzultoval s kolegy z toxikologického centra v Praze: „Tam mi sdělili, že fazole musí co nejrychleji ven. Použil jsem solný roztok. Nikde není popsáno, jakou koncentraci roztoku zvolit. Dítě fazole vyzvracelo a já považoval situaci za vyřešenou.“

Tvrdil dále, že převoz dítěte na specializované pracoviště, což v tomto případě byla plzeňská fakultní nemocnice, viděl jako riskantní s ohledem na hrozící otravu. Podle znalce měl ale na převoz dostatek času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám