Hlavní obsah

Při tragickém požáru na Chrudimsku zasahovala i speciální cobra

Právo, ČTK, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrudim

Plameny v pondělí dopoledne zasáhly rodinný dům v Trhové Kamenici na Chrudimsku. Majitel domu navzdory snaze zdravotníků a hasičů zemřel. Na místo byli přivoláni také hasiči z Prahy se speciálním hasicím zařízením Cobra.

Foto: HZS Pardubického kraje

Hasiči likvidují požár domu.

Článek

„Majitel domu utrpěl zranění a do příjezdu zdravotnické záchranné služby byl v péči místních obyvatel. Na místo byl povolán i vrtulník záchranné služby. Záchranáři prováděli resuscitaci, ale po několika desítkách minut lékař konstatoval u muže smrt,“ řekla Právu mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková.

Dům měl dvojitou střechu 

„Plameny zasáhly půdní prostor domu. Hasiči ihned nasadili potřebné proudy vody k likvidaci požáru. Postupně bylo nutné rozebrat prohořelé stropy domu. K odhalení skrytých ohnisek hasiči použili termokameru. Jelikož se při rozebírání zjistilo, že střecha objektu je dvojitá (plechová a na ní betonová střešní krytina), hasiči nechali na místo povolat speciální hasicí zařízení Cobra z HZS Praha,“ popsala hasičský zásah Horáková.

Foto: HZS Pardubického kraje

hasiči likvidují požár domu

Cobra hasí pomocí silného proudu vody s příměsí abraziva. Malé částice mají ostré hrany, které do pevné překážky postupně udělají díru. Cobra je tak schopná proříznout jakoukoli konstrukci, například betonovou skruž, silný plech či dřevěnou desku. Zařízení lze využít při hašení požárů bytů, kde proud vody prořízne do místnosti otvor o poloměru cca dva milimetry. Otvorem se do místnosti vpraví voda roztříštěná na miniaturní kapičky, které s minimální spotřebou vody požár uhasí.

V poledne ještě nebyl požár lokalizován, škoda byla předběžně vyčíslena na jeden milión korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám