Hlavní obsah

Při nehodě zabil dva lidi, u soudu plakal a nechtěl do vězení

Právo, Petr Kozelka
Brno

Ještě mu ani pořádně neoschl řidičský průkaz a už v autě vypůjčeném od maminky způsobil nehodu, při které zemřeli dva lidé a další tři byli těžce zraněni. Dvaadvacetiletý Karel Linhart sice ve středu před brněnským krajským soudem plakal a dušoval se, jak mu je vše líto, ovšem soudce tím neobměkčil. Za usmrcení a těžké ublížení z nedbalosti musí jít na dva roky do vězení, dalších šest let nesmí řídit.

Mladík obžalovaný, že při nehodě zabil dva lidi, u soudu v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K tragické nehodě došlo v srpnu 2018 kousek za Brnem u obce Sokolnice. Linhart jel téměř stovkou, když náhle přejel do protisměru a skončil v poli. Jenže ve stejném okamžiku jelo v protisměru auto, jehož řidič ve snaze zabránit čelnímu střetu strhl řízení, bohužel se však přitom srazil s dalším autem, které jelo za Linhartem. Výsledkem střetu těchto dvou aut byli dva mrtví a tři těžce zranění.

Nehodu tří aut na Brněnsku nepřežili dva lidé, u další havárie se zranilo šest mladých žen

Krimi

Okresní soud Brno-venkov poslal mladíka na dva roky do vězení a zakázal mu řídit, Linhart se ale odvolal. „Soud rezignoval na dokonalé objasnění nehodového děje. Výlučným důkazem byl znalecký posudek, který byl ale zpracován v dlouhém odstupu od nehody. Jsou zde splněny všechny podmínky pro podmínku,“ tvrdila obhájkyně, zatímco Linhart vedle ní až neovladatelně pod rouškou vzlykal.

„Sice tu máme tragické následky, ale klient měl 18 let, půjčil si auto od maminky a uklouzlo mu to v zatáčce,“ svérázně popsala obhájkyně tragickou událost. „Účelem trestního řízení by mělo být také zařazení obžalovaného zpět do společnosti, a nikoli jej diskvalifikovat. Vězení znamená jen pokračování této tragédie,“ dodala advokátka.

Žalobce: O podmínce nelze ani uvažovat

Státní zástupce Jiří Kadlec měl na případ diametrálně jiný názor. „Byly to jeho ruce, které držely volant. Jeho noha tlačila na plyn. Za situace, kdy jsou tu dva mrtví a tři zranění, nelze o podmínce vůbec uvažovat. Tak závažný následek vyžaduje, aby se k němu společnost i obžalovaný postavil čelem. Zmařené životy nelze přejít podmínkou. A taky říkám, že měl už 19 let,“ prohlásil státní zástupce.

Na Jičínsku se srazilo auto s dodávkou: dva mrtví a dva zranění

Domácí

Sám Linhart, který v mezidobí začal pracovat v neziskové organizaci Podané ruce a pomáhá při testování lidí na koronavirus, se ještě soudce snažil pohnout k mírnosti. „Strašně bych se chtěl omluvit, dal bych všechno, co mám, aby se to vrátilo, aby se to nestalo. Strašně mě to mrzí a prosím o shovívavost,“ řekl tiše k soudu.

Senát v čele s Hanou Kleinovou ale nechtěl o shovívavosti ani slyšet. „Vinu spolehlivě dokazuje nejen znalecký posudek, ale i očitý svědek, který viděl, jak obžalovaný vjel do protisměru a co následovalo. Dva mrtví a děsivě zranění, přitom to jsou zcela nevinní lidé, kteří na nehodě nenesou ani minimální vinu. Jistě, obžalovaný je bezúhonný, snaží se pracovat i pro společnost, napravit se, ale na druhou stranu tu máme okolnosti případu, zůstali tu pozůstalí, dopadá to i na rodiny těch zraněných. Proto je uložen trest vězení,“ konstatovala Kleinová.

Anketa

Je podle vás trest dva roky vězení pro mladíka za způsobenou nehodu adekvátní?
Ano
12,1 %
Ne, je příliš přísný
7 %
Ne, je příliš mírný
80,9 %
Celkem hlasovalo 4495 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám