Hlavní obsah

Při honičce se strážníky vjel mezi lidi. Odvolací soud mu zvýšil trest na jeden rok

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Plzni v odvolacím řízení zpřísnil trest Josefu Mičanovi, kterého loni v září klatovský okresní soud poslal na pět měsíců do vězení za honičku se strážníky. Mičan během ní vjel mezi návštěvníky pivních slavností. Podle nového rozsudku si 38letý recidivista odsedí rok.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič ujíždějící před strážníky vjel i na místo, kde byly pivní slavnostiVideo: Policie ČR

 
Článek

Trest dostal Mičan za maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť v dané době měl platný zákaz řízení kvůli jízdě pod vlivem pervitinu. „Při rozhodování o výši trestu jsme zohlednili mimo jiné i nebezpečnost jízdy obžalovaného,“ píše se ve verdiktu odvolacího soudu.

Strážníci Mičana pronásledovali marně, dostihnout se jim ho nepodařilo. Za volantem fabie ho ale poznal kriminalista Jan Pleticha, který byl náhodným svědkem honičky.

„Jsem si stoprocentně jistý, že auto řídil obžalovaný. Znám ho z minulosti,” prohlásil před soudem Pleticha s tím, že s mužem opakovaně řešil jízdu pod vlivem pervitinu.

Foto: Patrik Biskup

Josef Mičan (38) obžalovaný z letošní divoké jízdy dodávkou při honičce se strážníky v Klatovech u středečního soudu

Dodal, že vozidlo kolem něj projelo ve vzdálenosti asi tří metrů. „Všiml jsem si ho, už když se vyřítilo z průchodu pro pěší a cyklisty. Z toho důvodu jsem se také na něj zaměřil,“ pokračoval policista. Povědomé se mu zdálo jak samotné auto, tak i jeho registrační značka. „Chtěl jsem zjistit, kdo sedí za volantem. Bezpečně jsem poznal obžalovaného,“ dodal Pleticha.

Obžalovaný: Není vidět, že jsem to já

Ze záběrů ze služebního vozidla městských strážníků, kteří fabii pronásledovali, je patrné, že se její řidič při průjezdu klatovskými ulicemi několikrát ocitl v protisměru a vjel také na místo, kde probíhaly pivní slavnosti. Na záznamu, který soud přehrával jako jeden z důkazů, je vidět, že řidič sice v daném místě zpomalil a účastníci slavností tak měli dost času uskočit mu z cesty, nezastavil však. Projel pod železničním viaduktem — vzdor zákazu vjezdu — a strážníkům ujel.

„Nikde není vidět, že jsem auto řídil já,“ prohlásil po zhlédnutí záznamu Mičan. Připustil jen, že je to jeho vozidlo. Na otázku samosoudce, komu ho tedy půjčil, sklopil hlavu a neodpověděl.

V trestním rejstříku má Mičan tři záznamy za řízení za řízení pod vlivem omamných látek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám