Hlavní obsah

Při nehodách v červenci zemřelo 33 lidí, loni bylo obětí 45

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Při červencových nehodách zemřelo v Česku na silnicích podle předběžné policejní bilance 33 lidí, proti stejnému loňskému měsíci o 12 méně. Nejčastějšími příčinami havárií s tragickými následky dlouhodobě patří vysoká rychlost, jízda v protisměru a nevěnování se řízení. Informace vyplývají ze statistik dopravní policie.

Foto: HZS

Ilustrační foto

Článek

O předběžných statistikách v pondělí informoval ČTK ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Poslední tragická nehoda první poloviny letních prázdnin se stala v neděli na Děčínsku, kde havaroval motocyklista. Mezi červencovými oběťmi ale převažovali řidiči osobních aut. Zemřelo jich 14.

O život přišlo také pět spolujezdců z osobních vozů a motocyklistů zemřelo také pět. Je to výrazně méně než v červnu, kdy motorkářů při nehodách zemřelo 14. Mezi červencovými oběťmi jsou dále tři cyklisté a tři chodci, dva řidiči nákladních vozů a jeden traktorista.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod dlouhodobě podle policie patří nepřizpůsobení rychlosti, přejetí do protisměru a nevěnování se řízení.

Na Benešovsku se srazilo auto se sanitkou. Převážená pacientka zemřela

Krimi

Nejtragičtějším dnem v červenci bylo pondělí 4. července, kdy při nehodách zemřeli čtyři lidé. Byl mezi nimi i muž, který s traktorem vjel u Bezděkova na Klatovsku na železničním přejezdu do cesty osobnímu vlaku. Těžkým zraněním na místě podlehl. Vlak vykolejil, zranilo se devět lidí - sedm cestujících, strojvedoucí a vlakvedoucí.

Statistiky se ještě mohou změnit. Vyšetřování může ukázat například to, že skutečnou příčinou úmrtí nebyla dopravní nehoda, ale zdravotní potíže řidiče. Dodatečně se naopak do počtu obětí připočítávají ti, kteří zemřeli do 24 hodin po nehodě.

V Praze zemřel v červenci jeden člověk, loni žádný 

Například v Praze si od začátku roku nehody vyžádaly 13 životů, což je o tři více než za období od začátku ledna do konce července v roce 2021.

Celkem se během července stalo v hlavním městě 1021 nehod, což je o 353 méně než loni. Při nehodách bylo 14 lidí těžce zraněno a 129 lidí utrpělo lehká zranění. Celková škoda byla vyčíslena na 73,78 milionu korun.

Popelářské auto srazilo na pražském náměstí chodce, nehodu nepřežil

Krimi

Nejčastější příčinou červencových nehod bylo nepřizpůsobení jízdy okolnostem a druhou nejčastější nedání přednosti.

Nejvíce nehod v minulém měsíci bylo ve čtvrtek 14. července, celkem 56. Jediná smrtelná nehoda za červenec v Praze se stala právě v tento den.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám