Hlavní obsah

Převoz uprchlíků z Maďarska organizoval Syřan, tvrdil před soudem obžalovaný Egypťan

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Louny

Okresní soud v Lounech začal v pondělí projednávat případ nelegálního převozu uprchlíků z Maďarska přes Česko do Německa z roku 2015. Uprchlíky podle obžaloby převážela organizovaná skupina pěti lidí, její hlavou údajně byl dnes 65letý Egypťan Mohamed Tahier Sayed Mohamed Hassan. Ten u soudu svou vinu odmítl, za převážením migrantů prý stál jistý Syřan Abu Hassan. Obžalovaným hrozí až 8 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud začal řešit převoz uprchlíkůVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Z pěti obžalovaných v pondělí před soudem stanuli tři, krom Hassana i jeho manželka Irena Hassanová Suchochlebová. Eskorta přivedla ještě Tomáše Starého, který měl být v jednom z případů řidičem, který uprchlíky převážel. Další z obžalovaných, Ukrajinec Rostyslav Tymochuk, se zdržuje na Ukrajině a požádal o projednání případu bez své přítomnosti. Poslední z obžalovaných Martin Horváth se z jednání omluvil ze zdravotních důvodů a soudkyně jeho případ vyloučila k samostatnému projednání.

Podle obžaloby jezdili obvinění pro syrské uprchlíky do Budapešti, odkud je přes Slovensko a Českou republiku přes přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku vozili na různá místa Německa. Za jednoho uprchlíka si měli říct o 500 dolarů. Migranty měl v jednom budapešťském hotelu kontaktovat právě Egypťan Hassan.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Irena Hassanová Suchochlebová a Mohamed Tahier Sayed Mohamed Hassan před jednací síní lounského soudu

„Celý převoz organizoval, rozhodoval o počtu osob, cíli cesty a odměnách pro jednotlivé aktéry,“ tvrdí obžaloba. Hassan se před soudem za své jednání omluvil, popřel ale, že by byl organizátorem převozů.

„Skutečným organizátorem byl jeden Syřan, Abu Hassan. Mým jediným úkolem bylo, abych pomohl v komunikaci, neboť ovládám arabštinu,“ vypověděl Hassan s tím, že od migrantů rozhodně žádné peníze nebral ani nic neplatil řidičům. Peníze prý vybíral Abu Hassan, on s ním na konci roku 2015 ukončil všechny styky.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Irena Hassanová Suchochlebová (vlevo) a Mohamed Tahier Sayed Mohamed Hassan a Tomáš Starý před soudem

Ve dvou případech migraci v srpnu roku 2015 odhalili němečtí policisté. V jednom případě zastavili řidiče s migranty u Chemnitz, ten byl pak v Německu odsouzen k pokutě 800 eur. Soud tak již jeho účast v případu neprojednává. V dalším případě byl zadržen při cestě směrem na Hamburk jako řidič Horváth.

Soud zatím nevyslechl ani všechny obžalované, jednání bude pokračovat v prosinci a poté i v lednu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám