Hlavní obsah

Překroucená nepravda, řekl obžalovaný v případu šamanských rituálů se zakázanou drogou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Neobvyklý případ začal v pondělí ráno rozplétat ostravský krajský soud. Na lavici obžalovaných usedla trojice Poláků, kterým státní zástupce klade za vinu pořádání seancí, na nichž se podával psychotropní koncentrát z jihoamerické liány ayahuasca. Ten měli obžalovaní dovážet z Peru, seance se pořádaly na různých místech v České republice, zejména pak v domě na okraji Heřmanic u Oder.

Foto: Aleš Honus, Právo

Karolina Kordys u soudu

Článek

Jak manželé Jaroslaw Akadiusz Kordys a Karolina Kordys, tak Piotr Krzystof Kanawka vinu odmítají a obžalobu označují za nedorozumění. Ayahuasca je v současnosti velmi populární šamanská psychotropní rostlina, která je v České republice i v řadě dalších zemí Evropy nelegální.

Poláci do ČR dováželi Ayahuascu, halucinogenní nápoj podávali při šamanských seancích

Krimi

V oblasti Amazonie je ale ayahuasca velkou atrakcí pro tisíce turistů, kteří chtějí využít jejích halucinogenních a údajně očistných vlastností. Účast na šamanských rituálech s podáváním této drogy v Peru nabízí i většina hotelů. Podle vědeckých poznatků sice látka DMT, kterou extrakt obsahuje, nezpůsobuje závislost, ale kvůli mimořádně silným účinkům na lidské vědomí může být i životu nebezpečná, proto se v Jižní Americe užívá pod dozorem poučených šamanů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Piotr Krzystof Kanawka u soudu

A právě takové šamanské centrum podle obžaloby, kterou se soud zabývá, vybudovala trojice Poláků v Heřmanicích u Oder na Novojičínsku, kde se seance pořádaly. Manželé Kordysovi spolu s Kanawkou do Česka v letech 2015 až 2020 nechali dovézt 146 kilogramů koncentrátu.

Turista se v Kolumbii zúčastnil šamanského rituálu. Sjetý na týden zmizel v džungli

Koktejl

Jak stojí v obžalobě, seancí spojených s pitím nápojů se účastnili téměř výhradně zájemci z Polska, ale i z Rakouska, Německa, Dánska či Velké Británie. Za účast platili částku 1500 polských zlotých (8400 Kč). Policie zdokumentovala celkem 1700 případů podání nápoje. „Tím si obžalovaní opatřili čistý zisk přesahující 11 milionů korun,“ uvedl u soudu státní zástupce.

Podle něj Kordys, který je jako jediný z trojice ve vazbě, plnil na seancích roli šamana a jeho manželka účastníkům pomáhala při změněných stavech vědomí a při žaludečních potížích, které užití drogy často provázejí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaroslaw Akadiusz Kordys u soudu

Hlavní líčení je plánováno do čtvrtka, a zatím není jasné, zda skončí vynesením rozsudku. Všichni vinu odmítají s tím, že obžaloba je postavena na nepochopení. „Obžaloba obsahuje spoustu překroucených nepravd,“ řekl Kanawka. Přiznal, že spolu s manžely Kordysovými před lety navštívil Peru, kde se účastnili očistných seancí s podáváním bylin. S manžely z Polska se pak domluvil na pořízení a rekonstrukci nemovitosti v Heřmanicích u Oder, kde chtěli pořádat například workshopy jógy. Že by se zde ale podávala ayahuasca, podle svých slov nevěděl. Výpovědi dalších obžalovaných přijdou na řadu až v dalších dnech.

Státní zástupce viní trojici obžalovaných ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s psychotropními látkami a s jedy, v případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v délce trvání 10–18 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám