Hlavní obsah

Kontrolu od hasičů jsem tam nikdy neviděl, řekl nájemce vyhořelého Libušína

– Vsetín • Aktualizováno
Právo, jr

Okresní soud ve Vsetíně v úterý začal projednávat případ požáru chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech. Podle obžaloby způsobil neštěstí Pavel Pryszcz z Karvinska, který v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí dva roky až osm let vězení.

Obžalovaný muž před soudemVideo: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

Obžalovaný Pavel Pryszcz odmítl u soudu vypovídat. Předsedkyně trestního senátu Alena Matochová přečetla jeho výpověď z přípravného řízení. Muž v ní připustil, že revizní zprávu skutečně vydal, ale v dokumentu uvedl, že není provedeno zaústění, což znamená, že nejsou připojeny žádné spotřebiče. Z fotografií po požáru podle Pryszcze vyplývá, že oheň vzplál pravděpodobně v okapové části, a ne v komíně. Z toho usuzuje, že nebyly řádně provedeny pozdější revize a čištění komínů.

První ze svědků, tehdejší nájemce Libušína Vít Pavel, řekl, že v sobotu před požárem byla v chatě velká svatba, protáhla se až do rána. Poslední, kdo v neděli večer před požárem kontroloval kamna v hale, byla manželka nájemce. Na dotaz předsedkyně senátu Aleny Matochové připustila, že v kamnech zůstaly jiskry.

Čidla se spouštěla

„Čidla se někdy spouštěla, přišel třeba signál, že na Libušíně je něco v nepořádku, pohyb, nebo podobně. Tak jsem tam jel a vypnul to. V noci na 3. března žádný signál nepřišel, že chata hoří, to mi volal jeden ze sousedů,“ uvedl Pavel. „Kontrolu od hasičů jsem tam nikdy neviděl,“ řekl Pavel.

Požární systém i s prostorovými čidly mu zástupci Valašského muzea v přírodě, které je správcem chaty, při předávání do nájmu zběžně ukázali. Odmítl, že by měl kdykoli nějaký problém s konkurencí na Pustevnách.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Z obecného ohrožení je kvůli požáru chaty Libušín obžalovaný Pavel Pryszcz z Karvinska.

„Pro obžalovaného jsem pracoval řadu let, jsem zaučený, výuční list kominíka nemám. Měli jsme za úkol vyvložkovat komín na tuhá paliva,“ řekl před soudem svědek Pavel Menařík. „Obžalovaný nám radil, říkal, co máme udělat, kontroloval. Každý den tam nebyl,“ uvedl. Na dotaz předsedkyně senátu popisoval, jak spouštěl komínovou vložku, a že v některých místech nemohla projít. „Zdivo komína bylo v dezolátním stavu,“ zmínil Menařík.

Oprava v roce 2007

Již na konci roku 2015 vsetínští policisté obvinili z přečinu obecného ohrožení tehdy padesátiletého muže z Karvinska. Jako místo vzniku požáru určili experti komín. Na opravě komínových těles se v roce 2007 podílel i zmíněný muž.

„Kriminalisté zjistili, že požár nebyl dílem žháře, a také, že příčinou požáru nebyla závada na elektroinstalaci,“ informoval mluvčí vsetínské policie Vladislav Malcharczik.

První obžalobu podalo Okresní státní zastupitelství ve Vsetíně v roce 2017, ale soud věc vrátil k došetření. „Ani po soudem požadovaném doplněném dokazování se důkazní situace nezměnila, v případu je jediný obviněný,“ upřesnil pro Právo okresní státní zástupce Jiří Sachr.

Chata Libušín, postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče, shořela v noci na 3. března 2014. Na její výzdobě se podílel také malíř Mikoláš Aleš.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které Libušín spravuje, rozhodlo po požáru o obnově chaty. Přijde zhruba na 100 milionů korun. Stavba nového Libušína začala v létě 2017, veřejnosti by se mohl otevřít na začátku příštího roku. Od roku 1995 je areál Pusteven národní kulturní památkou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Rekonstruovaný Libušín letos v květnu

Foto: HZS Zlínského kraje a archiv VMP

Následky byly devastující.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám