Hlavní obsah

Na Pustevnách začala obnova vyhořelé chaty Libušín

Právo, Jiří Růžička

Uložením prvních trámů začala v pátek 16. června na Pustevnách v Beskydech obnova vyhořelé národní kulturní památky - chaty Libušín. Objekt plameny zcela zničily v noci z 2. na 3. března 2014.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Na Pustevnách na Vsetínsku se začal stavět nový Libušín. Na místě vyhořelé chaty, kterou navrhl slovenský architekt Dušan Jurkovič, stojí již nový základ a několik trámů.

Článek

Podle Jindřicha Ondruše, ředitele Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které má chatu ve správě, by hrubá stavba měla stát do konce letošního roku.

Libušín, symbol beskydských Pusteven, patřil k oblíbeným cílům českých i zahraničních turistů. Vznikl v roce 1899 podle návrhů slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Jméno nesl po kněžně Libuši.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ministr kultury Daniel Herman a ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš (vpravo) navštívili 16. června Pustevny na Vsetínsku, kde se začala obnovovat chata Libušín.

Po požáru sbírali odborníci zbylé ohořelé kusy, část z nich se podařilo rekonstruovat, nebo posloužily jako podklad pro tvorbu nových prvků.

Na obnovu Libušína byla vypsána sbírka, do které se na darech od lidí, obcí, měst, krajů a dalších institucí sešlo na 16 miliónů korun. Významně přispělo i ministerstvo kultury, velká část prostředků na obnovu, která přijde asi na 100 miliónů korun, půjde z pojistky.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hrubá stavba obnoveného Libušína by měla stát do konce letošního roku.

Lesy ČR věnovaly na obnovu Libušína dřevo, které se těžilo v zimě v nejbližším okolí chaty podobně jako při původní stavbě. Těžbu a svoz zajistily rovněž jako dar Vojenské lesy a statky ČR. [celá zpráva]

Z torza použitelné jen málo

„Tesaři v odborné firmě, která má zkušenosti s podobnými opravami, museli dodržet tradiční postupy uložení a opracování dřeva,“ zdůraznil Jindřich Ondruš.

Jen asi 20 procent trámů je v nové stavbě původních, získaných z torza chaty po požáru. Roubení začalo v nejstarší části objektu zvané Parmova krčma. Ohořelé zbytky na spáleništi chránila před zahájením obnovy před drsnými klimatickými podmínkami Beskyd silná střešní konstrukce, ta bude odstraněna asi na podzim.

Foto: Valašské muzeum v přírodě

Chatu Libušín na Pustevnách v Beskydech zachvátil požár v noci z 2. na 3. března 2014 a z velké části ji zničil.

Prozatímní vyšetřování vedlo kriminalisty k závěru, že požár vznikl v tělesu komína. Obvinění z obecného ohrožení sdělili padesátiletému muži z Karvinska, který se v roce 2007 podílel na opravách komínů Libušína. Případ mířil k soudu.

„Spis se nám od soudu vrátil k dalšímu prošetření, aktuálně byl zadán nový odborný posudek,“ sdělil v pátek Právu mluvčí vsetínské policie Vladislav Malcharczik.

Chata by měla opět začít sloužit na podzim 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám