Hlavní obsah

Před 20 lety uloupili z pošty přes 28 miliónů. Dodnes nejsou pachatelé ani peníze

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už dvě desetiletí se radují z 28,5 miliónu korun neznámí lupiči, kteří mají na svědomí největší poštovní loupež v Česku. Nyní už teoreticky mohou v klidu spát, protože případ je promlčen a vězení jim nehrozí. Jedinými potrestanými ve vleklé kauze tak zůstávají dva pokladní, jimž vtrhli pachatelé oknem do kanceláře zrovna při počítání peněz.

Foto: Mapy.cz

Pošta v pražských Dejvicích

Článek

Bylo kolem 21. hodiny 31. října 1997, když se pokladní České pošty Karel Molodčenko a Helena Baudyšová dali do počítání peněz z trezoru v pražských Dejvicích. Byl teplý večer, a tak si otevřeli okno spolu s mřížemi.

V sejfu se nacházelo přes 28 miliónů korun a počítání zabralo nějaký čas. Pokladní příliš nevěnovali pozornost dění před poštou, kde zatím nenápadně zastavilo nákladní auto. Muži k otevřenému oknu přisunuli žebřík a vnikli dovnitř.

„Pachatelé skočili do silného zářivkového světla. Jeden z nich mě strhl k zemi, spoutal mi ruce a dal mi na hlavu tašku. Ten druhý kolegu praštil tak, že začal naříkat. Po několika minutách nářek ustal a já jsem myslela, že je mrtvý," vylíčila v minulosti přepadení u soudu Baudyšová.

Lupiči pokladní svázali a peníze hrnuli do připravených tašek. Během několika minut bylo po všem a muži odjeli připraveným autem. Náklaďák nechali na místě.

Policie po dvou měsících zadržela trojici podezřelých. Na stopu ji přivedla avia pocházející z firmy, kde muži pracovali. Uloupené peníze se však nikdy nenašly.

Podezřelí měli alibi

Před soudem podezřelí stanuli v roce 2002, kde veškerou vinu odmítli. Jejich alibi potvrdili rodinní příslušníci, kteří uvedli, že byli s nimi. Obžaloba stála především na pachových stopách a výpovědi svědkyně. Dokazování však bylo podle soudkyně špatně provedeno, protože vyšetřovatel ukázal svědkyni jen tři fotografie a neprovedl rekognici. Trojici obžalovaných následně zprostily obžaloby všechny soudní instance.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Karel Molodčenko a Helena Baudyšová v roce 2013 u soudu.

Pachatelé poštovní loupeže tak nikdy nebyli dopadeni a usvědčeni. A už nikdy nebudou. „Případ byl po patnácti letech promlčen,“ řekl Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Do konce naopak justice dotáhla odškodnění České pošty pokladními. Nejvyšší soud v roce 2014 potvrdil, že oba pokladní zaplatí svému bývalému zaměstnavateli po miliónu korun plus úroky. Poněvadž se soudní stání táhlo 15 let, musel každý z nich zaplatit milióny dva.

Pošta propustila pokladní z práce nedlouho po loupeži, a to kvůli tomu, že údajně hrubě porušili bezpečnostní předpisy, jelikož peníze přepočítávali u otevřeného okna, měli odemčený trezor a alarm neměli předpisově zavěšený na krku, ale uložený v zásuvce stolu. Propuštění zaměstnanci se výpovědi bránili soudní cestou. Soudy rozhodly, že výpověď je platná.

U soudu neuspěla

Podle zjištění Novinek Baudyšová dlužnou částku uhradila, Molodčenko nikoliv. „Vůči paní Baudyšové byl celý přiznaný nárok v rámci exekučního řízení vymožen, vůči Molodčenkovi byla exekuce úspěšná jen v nepatrném rozsahu a stále probíhá,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Další žalobu v kauze dostaly soudy od Baudyšové, která chtěla po ministerstvu spravedlnosti kvůli soudním průtahům milión korun, jež musela zaplatit na úrocích. Ministerstvo oběma v minulosti přiznalo 173 tisíc korun, víc pokladní ale nedostali.

„Paní Baudyšová se domáhala další částky v řízení před Okresním soudem Prahy 2, nebyla však úspěšná, její žaloba byla pravomocně zamítnuta. Nešlo však o spor o zadostiučinění za délku řízení, ale o škodu skutečnou, kterou spatřovala v nárůstu úroku z prodlení k původní pohledávce, o níž se nepřiměřeně dlouhé řízení vedlo,“ informoval mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Říman.

Reklama

Související články

Oloupení pošťáci dostali výpověď právem

Zaměstnanci České pošty, kteří byli přítomni největší poštovní loupeži, která se odehrála před šesti lety v Praze 6, dostali výpověď od zaměstnavatele právem....

Výběr článků

Načítám