Hlavní obsah

Pražský soudce Braun je podezřelý z podjatosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trestnímu oznámení a kárnén žalobě musí čelit v těchto dnech soudce pražského městského soudu Petr Braun. Loni měl soudce propustit z vazby člověka stíhaného pro podvod. Až následně Braun uvedl, že dříve pracoval jako podřízený obviněného. V úterý o tom odvysílala reportáž TV Nova.

Článek

Podle státní zástupkyně Jany Jahodoové tak byl Braun podjatý. Soudce ale věří, že se ničeho nekalého nedopustil, a zastává se ho i vedení městského soudu, uvedla televize.

"To trestní oznámení jsem podávala z důvodu podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele," řekla Nově žalobkyně Krajského státního zastupitelství v Praze Jahodová. Státní zástupkyně kritizovala, že Braun včas neupozornil na své předchozí styky s obviněným. Podle žalobkyně se měl předem z procesu vyloučit.

Vedení městského soudu se ale Brauna zastává. "Skutečnost, že kdosi kdysi před dvaceti lety byl mým nadřízeným, není důvodem pro vyloučení soudce," míní místopředseda Městského soudu v Praze pro věci trestní Bohuslav Horký. Soud argumentuje i tím, že se obviněný muž po propuštění z vazby nevyhýbal spolupráci s justicí.

Pochybnosti o Braunově etice má vedle žalobkyně i ministr spravedlnosti Pavel Němec, který již na soudce podal kárnou žalobu. "My se domníváme, že tímto krokem ohrozil důvěru v nezávislé soudy," sdělil televizi mluvčí ministertva spravedlnosti Petr Dimun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám