Hlavní obsah

Požár v Muzeu Kampa nebyl trestný čin, hrozí ale pokuta za zanedbání požární ochrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté vyloučili, že by se při loňském požáru pražského Muzea Kampa stal trestný čin. Mají ale podezření na spáchání přestupku, a to zanedbání požární ochrany.

Foto: HZS Praha

Požár v areálu Musea Kampa (15. července 2020)

Článek

O vývoji v případu hovořil v pátek České televizi policejní mluvčí Jan Daněk. O pokutě rozhodnou pražští hasiči. Podle jejich mluvčího Martina Kavky může dosáhnout několika tisíc korun.

V areálu Musea Kampa hořelo

Krimi

Požár vypukl loni v polovině července v technické místnosti muzea. Kromě více než desetimilionové škody na objektu vyčíslilo muzeum na dva až tři miliony škodu na uměleckých dílech zasažených kouřem.

Foto: Aktu.cz

Požár v areálu Musea Kampa (15. července.2020)

Obrazy ani sochy požár nezničil, poškodil je ale toxický kouř vzniklý hořením vzduchotechniky a bylo třeba je očistit a restaurovat.

Hasiči v Museu Kampa (15. července 2020)Video: HZS Praha

Muzeum po požáru vyhlásilo sbírku, ve které se za čtyři měsíce shromáždilo téměř 340 000 korun. Část škod po požáru uhradí pojistka, pomoc slíbil i stát.

Foto: HZS Praha

Požár v Museu Kampa (15. července2020)

Objekt budoucího muzea získala Praha od státu v roce 1997 a sběratelka Meda Mládková si Sovovy mlýny pronajala od města na 99 let.

Zplodiny hoření se ke sbírkám v Museu Kampa dostaly přes vzduchotechniku

Krimi

Sbírka obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Františka Kupky, 16 soch Otto Gutfreunda a přes 1000 děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985. Svou sbírku před smrtí v roce 2002 věnoval nadaci Mládkových významný český básník, výtvarník a sběratel umění Jiří Kolář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám