Hlavní obsah

V areálu Musea Kampa hořelo

Právo, Novinky, ok, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtyři jednotky hasičů likvidovaly ve středu odpoledne požár v technické budově Musea Kampa v centru Prahy. Kouř bylo vidět ze širokého okolí. Umělecké sbírky požár přímo neohrozil. Evakuováno bylo 100 lidí a zavřená byla blízká plavební komora na Vltavě.

Požár v Museu KampaVideo: HZS Praha

 
Článek

Hasiči obdrželi hlášení o požáru po druhé hodině odpoledne, jednotky vyjely do ulice U Sovových mlýnů.

Požár v Museu KampaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Hoří v místnosti, kde je rozvaděč. Plameny se nešíří, nicméně zplodiny hoření pronikly do výstavních prostor. Snažíme se zplodiny odvětrat. Z místnosti jsme vynesli tlakové lahve. Plameny se tam nedostávají, ale zplodiny ano,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Z muzea bylo evakuováno 100 lidí a byla uzavřena plavební komora na Vltavě, která je vedle Sovových mlýnů. Jednoho člověka záchranáři ošetřili.

Hasiči v Museu KampaVideo: HZS Praha

Hasiči informovali i o přesouvání obrazů, které by mohly agresivní zplodiny hoření poškodit. To však rozporoval předseda správní rady muzea Jiří Pospíšil, který ale není na místě. Podle něj šlo nejvýš o přemístění několika děl v rámci muzea. Hasiči sami nakonec informaci korigovali.

„Po dohodě s odborníky muzea nebylo nakonec nutné obrazy přesouvat. Prostor se nám podařilo rychle odvětrat. Požár je zcela uhašen,” uvedl kolem 16:15 Kavka.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Požár v areálu Musea Kampa

Foto: HZS Praha

Kouř z Musea Kampa

„Začaly hořet klimatizační jednotky a technické zázemí muzea,“ uvedl Pospíšil v České televizi. Podle něj v místnosti svařoval pracovník města panty a od toho chytlo obložení místnosti.

Hořelo ve vedlejší budově, než jsou umělecká díla. Kdyby se plameny dostaly na sbírku, byla by to podle Pospíšila nevyčíslitelná škoda.

Medu Mládkovou neevakuovali 

Pospíšil Právu řekl, že uvažovali, že budou kvůli požáru evakuovat zakladatelku muzea Medu Mládkovou (100), která má byt ve vedlejším křídle muzea. „Vzhledem k tomu, že se podařilo odnést tlakové lahve a nehrozí nebezpečí výbuchu, tak jsme se rozhodli paní Medu neevakuovat,“ dodal Pospíšil.

I když nebyly ohroženy sbírky, je vyřazení technické místnosti a klimatizace pro muzeum velká rána. „Přežili jsme koronavirus, kdy jsme tratili několik milionů korun, ale nevím, jak se vypořádáme s tímto,“ poznamenal Pospíšil.

Museum Kampa se nachází v areálu Sovových mlýnů na Malé Straně v centru Prahy. Uchovává uměleckou sbírku Jana a Medy Mládkových, kteří během svého pobytu v exilu, v druhé polovině 20. století, aktivně podporovali tehdejší československé nonkonformní umělce. Zdroj: Museum Kampa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám