Hlavní obsah

Potvrzeno: Dům v Olšanech zničil výbuch plynu. Policie nevylučuje úmysl

– Olšany • Aktualizováno

Příčinou mohutného výbuchu, který zbořil v pondělí před polednem patrový rodinný dům v řadové zástavbě v Olšanech u Prostějova, byla exploze zemního plynu. Právu to ve středu potvrdila mluvčí hasičů Lucie Balážová. Příčinu úniku plynu policie stále šetří, nevylučuje ani úmysl obyvatele domu, který při explozi zahynul.

Foto: HZS Olomouckého kraje

S likvidací trosek domu musí pomoci těžká technika.

Článek

„Naši vyšetřovatelé ve spolupráci s kriminalisty odebrali při ohledání na místě zásahu elementy plynového potrubí a spotřebičů, které nyní podrobí další expertize. Nyní můžeme potvrdit, že se jednalo o výbuch zemního plynu. Přesnou příčinu a okolnosti události stále šetříme,“ uvedla mluvčí.

Ve hře je podle vyšetřovatelů i úmysl. „Nevylučujeme ani úmyslné jednání muže, který přišel v domě o život,“ uvedla ve středu Zajícová. „Ve věci se dál provádí šetření, zajišťují se stopy a případ se bude dál dokumentovat. Nebyla změněna ani právní kvalifikace," dodala. Případ tak kriminalisté stále vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení.

Výbuch zemního plynu si vyšetřovatelé hasičů potvrdili po nálezu částí plynového potrubí a spotřebičů.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Výbuch dům zcela zlikvidoval, v troskách zemřel jeho obyvatel.

V sutinách zbořeného domu našli záchranáři mrtvého sedmapadesátiletého muže, který jej obýval. Při výbuchu byli také zraněni tři lidé v okolí. Řidič se spolujezdcem vozidla, který projížděl místem v době výbuchu a jehož auto zasáhla tlaková vlna. Lehčí zranění utrpěla podle policejní mluvčí Miluše Zajícové také žena z protějšího domu.

Muž nalezený po výbuchu v sutinách domu na Prostějovsku byl jeho obyvatelem

Krimi

Jednopodlažní dům v řadové zástavbě byl po výbuchu zcela zničen. Značně poškozeny jsou také další dva objekty v těsném sousedství. Škody různého rozsahu vznikly i na dalších budovách. Jednalo se hlavně o poničené střechy a okna. „Celkově tlaková vlna zasáhla zhruba dvacítku budov a dva automobily. Škoda je předběžně odhadnuta na 10 milionů korun,“ informovala již dříve Balážová.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Výbuch poškodil i dvacítku domů v okolí.

Hasiči i ve středu likvidují následky mohutné exploze. Již v úterý večer odstranili za pomoci těžké techniky sutiny z přední části zříceného domu. „Naši specialisté poté stabilizovali dřevěnými podpěrami štítovou zeď sousedního objektu. Dnes budeme pokračovat v zadní části objektu, opět i s těžkou technikou. Na místě máme tři jednotky,“ konstatovala ve středu dopoledne Balážová.

Odklízení následků ničivého výbuchu na ProstějovskuVideo: HZS Olomouckého kraje

Výbuch v Olšanech u Prostějova šetří kriminalisté pro podezření spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám