Hlavní obsah

Postup Babišovy ochranky proti novinářům byl oprávněný, míní Švejdar

– Praha

Chování ochranky premiéra Andreje Babiše (ANO) vůči dvěma novinářům, kteří se ho chtěli zeptat na informace projektu Pandora Papers, hodnotí policejní prezident Jan Švejdar jako oprávněné. Hlavním úkolem a zákonnou povinností ochránců je nepřipustit ohrožení chráněné osoby, uvedl policejní šéf na Twitteru. Švejdarovo stanovisko podpořil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: otisk/Twitter, Novinky

Novináři se snaží konfrontovat Andreje Babiše

Článek

Novináři webu Investigace.cz v rámci mezinárodního projektu Pandora Papers zveřejnili informace, že Babiš přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře.

Babiš odmítl, že by udělal cokoli nezákonného. Pokládá to za pokus o své očernění a za ovlivnění nadcházejících sněmovních voleb.

Na webech a sociálních sítích se objevily záběry, jak policejní ochranka premiéra odstrčila reportéra BBC, když se Babiše na kauzu ptal. Na dalším videu policisté chránící premiéra zatarasili cestu reportérce serveru Investigace.cz, která se předsedy vlády a ANO také chtěla zeptat na informace vinící ho z praní peněz.

Ať Babiš doloží, že prostředky na nemovitosti ve Francii zdanil, vyzývají politici

Domácí

Švejdar v pondělí zdůraznil, že se nikdy se nezastával policistů, kteří se něčím provinili. Viděl dvě videa, na kterých podle něj policisté dělali svou práci.

„V případě paní novinářky jsem v přístupu policistů nic problematického ani nezákonného neviděl. K chráněné osobě nelze umožnit přístup, když si to nepřeje, a na výzvu, ať opustí prostor, nereagovala. Nešlo jednat jinak," napsal policejní prezident.

Babiš: Neudělal jsem nic v rozporu se zákony. Peníze odešly a vrátily se do české banky

Domácí

Pokud jde o novináře BBC, podle Švejdara věděl, že jde o ochránce premiéra, přesto se snažil jej přetlačit. „To je nepřípustné," uvedl.

„Bez ohledu na to, kdo je premiérem, jakou má politickou příslušnost či jaká je jeho obliba u veřejnosti, je primárním úkolem ochránců nepřipustit ohrožení chráněné osoby či bližší kontakt naprosto s kýmkoliv, není-li to výslovný zájem chráněné osoby," zdůraznil šéf policejního sboru.

Babiš by měl vysvětlit, kde vzal 381 milionů, píše Investigace.cz

Domácí

Situace je podle něj „extrémně vyhrocená” a zajistit bezpečnost chráněných osob je zákonnou povinností policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám