Hlavní obsah

„Pořád to na nás lila.” Kyselinová útočnice z nočního klubu v Plzni jde k soudu

Právo, Patrik Biskup

Už byli na odchodu, když ucítili silné pálení na těle. Trojice návštěvníků nočního klubu na Americké třídě v Plzni v tu chvíli ještě netušila, že jim bolest způsobuje žíravina, kterou po nich stříká rozzlobená žena. Za útok kyselinou sírovou z loňského března žene žalobce před soud 46letou Moldavanku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cizinka se bude zpovídat ze zločinu těžkého ublížení na zdraví. Dvěma mužům a jedné ženě způsobila mnohačetné popáleniny druhého a třetího stupně. Ve vězení může skončit až na 12 let.

Samotnému útoku předcházel konflikt, když trojice odmítla obviněné zaplatit hodinový pronájem pokoje. Vyhrocená situace tehdy skočila melou, kdy poškození měli fyzicky napadnout muže, který se obviněné zastal. Ta prý ze strachu sáhla do kumbálu s čisticími prostředky a vzala první lahev, jež jí padla do ruky. Podle státního zástupce se jednalo o 96procentní roztok kyseliny sírové.

Měl jsem díry v oblečení, rozpadala se mi bunda. Když jsem si sáhl na hlavu, zůstaly mi vlasy v ruce. Dál si vzpomínám už jen na to, jak mě vedli do sanitky. Probral jsem se asi až za dva dny v nemocnici
jeden z poškozených

„S otevřenou lahví začala máchat směrem k poškozeným. Její útok byl v porovnání s předcházející potyčkou mnohem intenzivnější. Navíc s ním začala v okamžiku, kdy již trojice odcházela. Polévala je na schodišti a v průjezdu domu,“ stojí v obžalobě.

Všichni tři se snažili dostat se z klubu co nejrychleji ven. „Utíkali jsme po schodech a pak průjezdem ke dveřím, které ale byly zamčené. Běžela za námi, něco křičela rusky,” líčila dramatické okamžiky 33letá žena.

„Pořád to na nás lila. Mohlo to trvat asi dvě tři minuty, pak se nám podařilo dveře vylomit a dostat se na ulici,“ dodala žena, která pak venku omdlela. Předtím ještě vnímala, jak oba muži leží na zemi a křičí bolestí.

Prý se jich bála

Policistům přiznala, že se s obviněnou znají a pokoj v klubu mají společně pronajatý. „Říkala jsem jí, že Petr s Honzou jsou moji kamarádi a že se přišli jenom bavit. Ona začala být nepříjemná a na kluky vyjela, že pokud chtějí zůstat, musí jít na pokoj a zaplatit. Chtěla po nich 2000 korun,“ vysvětlila svědkyně s tím, že se nakonec po naléhání obviněné odebrali všichni tři na pokoj.

„Když pak Petr odešel na záchod, slyšela jsem křik. Vyběhla jsem ven a viděla, že má rozbitou hlavu a že ho drží pod krkem ten muž, který doprovázel obviněnou. Tak jsme se ho společně s Honzou snažili z Petra dostat dolů. To se povedlo a všichni tři jsme se sebrali a šli pryč,“ popsala svědkyně, co předcházelo kyselinovému útoku.

Její intelekt je na takové úrovni, aby si byla vědoma následků své reakce a jednání
ze znaleckého posudku

„Vybavuji si, že nejdřív něčím napřahovala a pak se za námi rozběhla. Zaregistroval jsem, že na nás něco leje. Začalo mě to pálit. Měl jsem díry v oblečení, rozpadala se mi bunda. Když jsem si sáhl na hlavu, zůstaly mi vlasy v ruce. Dál si vzpomínám už jen na to, jak mě vedli do sanitky. Probral jsem se asi až za dva dny v nemocnici,“ vypověděl jeden z dvojice poleptaných mužů, který má za sebou už pět plastických operací.

On sám podle svých slov neměl pocit, že by se jich obviněná nějak bála. „Naopak, byla ostrá jako břitva,“ dodal.

Útočnice se hájí tím, že jednala v šoku a ve stresu. Prý se bála, že trojice bude v napadání jejího známého pokračovat. Z vyšetřování vyplynulo, že žena sice útok neplánovala a reagovala v emočním vypětí, ale podle soudních znalců psychiatrů mohla afekt zvládnout a místo polití kyselinou reagovat jiným způsobem.

„Její intelekt je na takové úrovni, aby si byla vědoma následků své reakce a jednání,“ doplnili znalci. Státní zástupce uzavřel, že obviněná proti poškozeným použila agresivní čisticí prostředek, který má silně devastující účinky pro pokožku lidského těla.

„Poškozené polila žíravinou nikoliv jednorázově, ale opakovaně, kdy si již mohla být vědoma toho, jak látka působí. O jiném než úmyslném zavinění tak není možné uvažovat,“ shrnul žalobce s tím, že znalci u obviněné neshledali nic, co by oslabilo její schopnost racionálně uvažovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám