Hlavní obsah

Pořád mu padala hlava, popsala pacientka cestu s opilým záchranářem. Toho čeká soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Pořád mu padala hlava, až si ji v jednu chvíli na mě položil. Tak popisovala policistům starší žena z Klatovska zkušenost se zdravotnickým záchranářem cestou do nemocnice loni v září. Jak se později ukázalo, dnes již bývalý zaměstnanec zdravotnické záchranné služby byl v té době značně opilý.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na 39letého muže nyní podalo státní zastupitelství obžalobu pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Právu to potvrdila šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová.

Podle ní požil záchranář během služby alkohol a uvedl se do stavu opilosti, ačkoliv si byl vědom toho, že při výkonu svého povolání může pacientovi způsobit újmu na zdraví či jej dokonce ohrozit na životě. Jako trest státní zástupkyně navrhuje 15 tisíc korun pokutu a zákaz práce zdravotnického záchranáře na rok a půl.

Obžalovaný muž se k pití alkoholu ve službě přiznal. Tvrdil, že šlo o selhání, které přičítal jednak velkému pracovnímu vytížení a jednak krátkodobé depresi z manželské krize, „Vzhledem k tomu, že jsem byl v takové skepsi, psychicky a fyzicky vyčerpaný, otevřel jsem si láhev vína a do půlnoci ji postupně vypil,“ uvedl záchranář do policejního protokolu.

Opilý strojvůdce dostal na Slovensku dvouletou podmínku

Evropa

Do noční služby na výjezdovou základnu v Horažďovicích tehdy nastoupil v sedm večer. Před půlnocí jej dispečink poslal do obce Svéradice k ošetření pacientky. Společně s řidičem sanitky vyrazil na místo.

„Choval se divně a cítil jsem z něho alkohol. Místo aby ženu ošetřil, seděl vedle ní a nic nedělal. Proto jsem převzal iniciativu, pacientku naložil na nosítka a odvezl do sušické nemocnice, kde jsem ji osobně předal na interně,“ popisoval situaci saniťák.

I sama pacientka byla z chování záchranáře zaskočená. „Přišel mně jako zfetovaný. Pořád mu padala hlava a v jednu chvíli ji položil na moji hruď. V sanitce mi píchl do ruky jehlu na připojení kapačky, ale žádnou mi nedal. Dostala jsem jí až v nemocnici,“ vypověděla žena.

Nechci otravovat, odmítal v Brně pomoc zraněný mladík s pěti promile

Krimi

Také recepční ze špitálu potvrdila, že se jí záchranář nezdál úplně v pořádku.

Že je opilý, už poznala z jeho chůze. Utvrdila se v tom poté, co promluvil a nebylo mu skoro rozumět. Policisté mu pak v dechu naměřili dvě a půl promile.

V rámci trestního řízení nechali vyšetřovatelé na obviněného zpracovat psychiatrický posudek. Podle znalců je závislý na alkoholu a je nutné, aby se léčil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám