Hlavní obsah

Politik ODS a bývalý elitní voják se přiznal k podvodu, vyhnul se tak soudu

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Možná pověst bojovníka proti teroristům na zahraničních misích otevřela před časem Stanislavu Kandlerovi (38) dveře do plzeňské ODS. Teď se ale pro ni stal výbušným materiálem a může ještě víc pošramotit její pověst.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Bývalý příslušník dnes již neexistujícího útvaru speciálních operací Vojenské policie S.O.G. má totiž opletačky se zákonem. Od státního zástupce už dostal důrazné varování a několik měsíců teď musí sekat latinu, jinak mu hrozí trestní stíhání.

Vyšetřován byl pro podezření z podvodu. S ohledem na jeho doznání a také na dosavadní řádný život rozhodl žalobce, že případ k soudu nepožene. „Policie zahájila zkrácené trestní řízení pro podezření z podvodu. Dozorový státní zástupce podání návrhu na potrestání k soudu podmíněně odložil,“ uvedl šéf úřadu plzeňských žalobců František Zahradník.

Soud odvrátilo přiznání

Podle něho státní zástupce může tento krok učinit pouze v tom případě, kdy se podezřelý k trestné činnosti dozná.

Bližší podrobnosti k případu ale nesdělil. Neupřesnil ani, jak dlouhou dostal Kandler podmínku. Pouze sdělil, že v těchto případech bývá uložena zkušební lhůta maximálně na dva roky. „Rozhodli jsme pod horní hranicí,“ dodal pouze.

Pro Kandlera postoj žalobce znamená, že během následujících několika měsíců se musí chovat jako beránek. Jakékoliv úmyslné protiprávní jednání, a to i přestupek, by vedlo k okamžitému zahájení trestního stíhání. Naopak, pokud se v podmínce osvědčí, bude se na něj hledět jako na netrestaného.

Další rána pro plzeňskou ODS

Kandler je řadovým členem ODS v místním sdružení Plzeň-Malesice, kde má na starosti finance. Stranu zastupuje v majetkové komisi Úřadu městského obvodu Plzeň 1 a loni v prosinci byl zvolen do kontrolního výboru zastupitelstva města Plzně (ZMP). „Já se o tom s vámi po telefonu bavit nebudu,“ reagoval na dotaz Práva Kandler a zavěsil.

Plzeňská ODS nezažívá nejlepší rok. V květnu její řady museli opustit tři členové, které policie obvinila ze stamiliónových daňových úniků při obchodování s pohonnými hmotami. Za vydírání a podvod skončil letos ve vazbě další její bývalý člen a miliónový sponzor strany Martin Otýs.

Reklama

Výběr článků

Načítám