Hlavní obsah

Policisté zasahovali v budovách vnitra a hasičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté ve čtvrtek provedli domovní prohlídky v budovách ministerstva vnitra a generálního ředitelství hasičského záchranného sboru. O zásahu informoval v pátek server iRozhlas.cz. Zásah souvisel s kauzou údajných manipulací s nemocničními zakázkami, v níž čelí obvinění mimo jiné severočeský podnikatel Tomáš Horáček.

Foto: Jan Menšík, Právo

Tomáš Horáček s eskortou před jedním z jednání soudu (8. června 2019)

Článek

Po prohlídkách nebyl nikdo obviněn, doplnil server. V povolení k prohlídce je podle serveru zmíněna zakázka na simulaci zásahů u leteckých nehod za 40 milionů korun. O zakázce ve své výpovědi mluvil Horáček, který usiluje o statut spolupracujícího obviněného.

Ve výpovědi podle serveru jmenoval bývalou náměstkyni ministerstva vnitra Moniku Pálkovou, kterou do funkce uvedl někdejší ministr Milan Chovanec (ČSSD).

„Vrbovská (bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce, pozn. red) se domluvila s paní Pálkovou, že paní Pálková zajistí prostřednictvím své funkce na ministerstvu vnitra grant pro tehdejšího blízkého přítele dr. Vrbovské. Domluvily se, že nastaví a vypíšou grant, který bude předem nastaven na daného uchazeče nebo zájemce," citoval web Horáčka z policejního protokolu.

Andrea Vrbovská byla stejně jako Horáček obviněna v kauze manipulací se zakázkami, Pálková je podle webu manželkou Daniela Pálky z firmy TSB, který je také stíhán kvůli tendru na úklid na Bulovce. Obviněna je i firma jako právnická osoba. Pálková podle serveru označila Horáčkovu výpověď za nepravdivé „úvahy”.

Obviněný Horáček policii popsal údajné uzavírání smluv ve VZP

Krimi

Zásah serveru potvrdil dozorující státní zástupce Zdeněk Matula, neuvedl ale, zda souvisí s kauzou zakázek. Sdělil, že policisté nikoho neobvinili, šlo podle něj primárně o dokumenty.

Prohlídky potvrdili i mluvčí ministerstva vnitra a hasičů. „Policii poskytujeme maximální součinnost. Podle našich informací se kauza netýká současného vedení ministerstva," řekla webu mluvčí vnitra Hana Malá. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) prohlídky podle serveru komentovat nechtěl.

Horáček je ústřední postavou celé kauzy, podle policie ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích, za což údajně žádal úplatky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám