Hlavní obsah

Policisté si při loupeži rozdělili úkoly

Právo, Novinky, pab, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Policisté z dálničního oddělení v Ostrově na Tachovsku, kteří se o víkendu chystali vyloupit čerpací stanici, měli své úkoly dobře rozdělené. Policisté je zatkli postupně, neboť k samotnému lupu se chystal pouze jeden z nich, zatímco druhý monitoroval situaci v okolí vytipované benzínky. Oběma mužům hrozí až desetiletý trest.

Článek

Členové speciální jednotky zadrželi jednoho z nich v okamžiku, kdy se chystal přepadnout obsluhu čerpací stanice, která stojí jen pár kilometrů od pracoviště policistů. Druhý, který byl v té době dokonce ve službě a dával kolegovi echo, že dálnice je čistá a u benzínky nejsou žádní zákazníci, byl zadržen o něco později. Oba skončili v cele předběžného zadržení.

Policejní komando udeřilo, když lupič zastavil vozidlo ve čtvrt na dvě v noci na parkovišti před benzínkou. "Nechtěli jsme to nechat dojít tak daleko, že by loupež provedl přímo na nic netušící obsluze. Už tak máme dost důkazů, že tu čerpačku chtěl společně se svým komplicem skutečně vyloupit," uvedl zdroj obeznámený s případem.

Dopadený lupič se kolegům vzdal

Když lupič na benzínce zjistil že je prozrazen, dal se na zběsilou únikovou jízdu směrem na Rozvadov. V patách mu byl automobil zásahové jednotky. Podle informací Práva vůz s policejní zásahovkou lupiče po třiceti kilometrech dohnal, lehce do něho ze zadu narazil, čímž pronásledovaný automobil roztočil.

Řidič nad ním ztratil kontrolu a skončil mimo vozovku. Policista se potom svým kolegům vzdal. Na místo nehody byla přivolaná hlídka dálniční policie s druhým podezřelým policistou, který byl na místě zatčen jako spolupachatel. Oběma mužům hrozí až desetileté vězení.

Pětihodinové výslechy

Výslechy obou policistů trvaly v pondělí před státní zástupkyní více než pět hodin. "Řekli svoji verzi. My jsme na základě jejich výpovědí rozhodli, že podáme krajskému státnímu zastupitelství podnět k návrhu na vzetí do vazby," upřesnila státní zástupkyně.

Jasné je, že o chystaném přepadení předem věděli detektivové z inspekce ministra vnitra. Podle informací Práva dostali včasné echo od jednoho z recidivistů, který měl být s oběma policisty v kontaktu a společně s nimi údajně spřádat plány na vyloupení benzínky. Tento muž také dělal společníka v autě policistovi, který na pumpu tu noc přijel v úmyslu přepadnout obsluhu. Nechal se na místě zatknout a v případu bude vystupovat jako svědek.

Nejde zdaleka o první případ

Nejde zdaleka o první případ v západních Čechách, kdy se policisté dopustili trestných činů. Jednou ze známějších kauz je případ karlovarského kriminalisty Jana Budíka z roku 2002, který byl podezřelý z přepadení pošty na sídlišti v Karlových Varech. Soud jej sice pro nedostatek důkazů osvobodil, ale čtyři příslušníci policie byli později odsouzeni za maření vyšetřování případu. Proces s nimi ale stále není zcela uzavřen.

O dva roky později policista a celník přepadli vietnamského obchodníka v centru Domažlic. Vzali mu peníze a zboží za bezmála 500 tisíc korun. Oba muži byli odsouzeni k nepodmíněným trestům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám