Hlavní obsah

Policisté rozprášili gang zlodějů aut, našli tisícovku dílů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Rozsáhlý případ organizovaných krádeží osobních aut, která byla rozebrána na náhradní díly a ty dále rozprodávány, objasnili kriminalisté na severu Moravy. Ve vazbě skončil pětatřicetiletý překupník, u kterého byla zajištěna více než tisícovka dílů z více než stovky ukradených aut. Spolu s ním policie stíhá i několik zlodějů i lidí, kteří auta rozebírali, a počet obvinění se bude nejspíš ještě rozšiřovat. Škoda půjde do desítek miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Náhradní díly (video je bez zvuku)Video: Policie ČR

 
Článek

„Jedná se o případ, který opravdu nemá za dlouhá léta obdobu, a to zejména z hlediska jeho rozsahu,“ informoval zástupce moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

Při domovních prohlídkách u překupníka policie zajistila rozsáhlý sklad náhradních dílů. „Jednalo se zhruba o tisíc kusů náhradních dílů. Mimo jiné 50 řídicích jednotek osobních vozidel, více než 30 airbagů, dvě desítky kombinovaných přístrojových desek, části karosérií a mnoho dalších druhů náhradních dílů,“ dodal Wita.

Foto: Policie ČR

Nalezené díly rozebraných aut

Na případu se pracuje už několik měsíců. „Přes účty obviněného protekly mnohamiliónové částky. To, o kolik se muž obohatil trestnou činností, je věcí dalšího vyšetřování a znaleckého zkoumání,“ dodal Wita.

Foto: Policie ČR

Nalezené díly rozebraných aut

Muž byl obviněn již v květnu, ale policie o případu informovala teprve nyní, kdy se podařilo identifikovat většinu náhradních dílů a policie tak mohla obvinění podstatným způsobem rozšířit. Zároveň v několika posledních měsících obvinila i další osoby.

Těžká identifikace aut 

Kriminalisté tak už vědí, kdo auta kradl, kdo a kde je rozebíral, a také znají způsob, jakým byly díly dále distribuovány. „Dá se říct, že už jsme rozkryli mechanismus celé skupiny, bohužel k dalším osobám, o které se zajímáme, nemůžeme zatím poskytnout další informace, protože trestní řízení proti nim je vedeno odděleně, ale brzy tyto informace uvolníme,“ slibuje policie.

Foto: Policie ČR

Nalezené díly rozebraných aut

Nejnáročnější na celém případu byla zejména identifikace automobilů, ze kterých náhradní díly pocházely. Auta byla ukradena zejména na území Moravskoslezského kraje, ale také v jiných částech Moravy.

„Podařilo se nám doposud ztotožnit celkem 109 odcizených vozidel a děláme vše pro to, aby jejich majitelům byla škoda aspoň částečně nahrazena. Jednak jsme celou řadu náhradních dílů zajistili a kromě toho jsme zajistili i nemovitost obviněného v hodnotě zhruba dva milióny korun. Zcela jistě se z toho budou moci uhradit nároky poškozených alespoň v tomto rozsahu. Na účtech jsme peníze nezajistili, bohužel už tam žádné nebyly,“ dodal kriminalista.

Obviněný muž se nyní nachází ve vazební věznici, kde bude čekat na soudní líčení. K části trestné činnosti se pod tíhou důkazů přiznal. „Při vyšetřování spolupracuje, ale jenom do té míry, aby neohrozil další spolupachatele,“ uzavřel náměstek policejního ředitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám