Hlavní obsah

Policisté při kontrole zadržených na 1. máje chybovali

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednání pražských policistů, kteří po prvomájové demonstraci prováděli na služebně v Praze 1 bezpečnostní prohlídku 26 zadržených Mladých sociálních demokratů, nebylo podle předpisů. Právu to ve čtvrtek řekl náměstek pražské policie Zdeněk Bezouška.

Článek

K takovým závěrům podle něj dospěl odbor vnitřní kontroly, který postup příslušníků z policejního oddělení Na Perštýně prověřoval a věc ještě předal k dalšímu šetření Inspekci ministra vnitra.

Zadrženým účastníkům demonstrace z řad Mladých soc.dem. se postup policistů na služebně jednoznačně nezamlouval, prý čelili šikaně a ponižování, dokonce se údajně museli někteří svlékat donaha před zraky spoluzadržených.

"Domníváme se, že ne všechny věci, jež jsou potřeba, například dokumentace písemností, byly při bezpečnostních prohlídkách na služebně Perštýn úplné a zcela v pořádku. V několika případech policisté nepostupovali podle předpisů a zákona o Policii ČR," přiznal Bezouška. Odmítl ale upřesnit, jakých konkrétních porušení se policisté měli dopustit, kolik z nich chybovalo a kolika demonstrantů se nepředpisové jednání policistů dotklo.

"To nechci předjímat, věc jsme ve čtvrtek předali Inspekci ministra vnitra k posouzení, zda by se nemohlo jednat o úmyslné porušení předpisů a o trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele. Šetření je tedy nyní na inspekci, proto nemohu být konkrétnější," pověděl Bezouška. Pouze doplnil, že na 26 zadržených bylo vyčleněno asi 10 policistů. Na jednotlivé příslušníky prý ale zatím nejde ukázat prstem, je to otázka dalšího vyšetřování.

Kamery nenahrávaly, možná úmyslně

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) není s těmito průběžnými informacemi podle svých slov spokojen a chce se věcí dále zabývat ."Ač na té služebně byl nainstalován kamerový systém, tak podle mých informací v té době nebyl v provozu a vše je nyní postaveno na tvrzení proti tvrzení. Chci tedy vědět, zda šlo o technický problém a proč se stal, nebo zda dokonce se nejednalo o úmysl," řekl Právu Langer.

V pondělí se ministr kvůli této aféře zúčastní porady s Janem Brázdou, který je nyní pověřen vedením policejního prezidia. "Řeknu mu důvody mé nespokojenosti a pověřím ho úkolem vše prověřit a vyjasnit," dodal Langer.

Demonstrant: Bylo to nedůstojné

"Nechápu důvod toho postupu policie, bylo to pro nás naprosto nedůstojné," řekl krátce po propuštění ze služebny Právu předseda Mladých soc.dem.(MSD) Petr Dolínek, který patřil mezi zmíněné "šťastlivce", jež úterní osobní prohlídku zažili.

"Stáli jsme čtyři v jedné místnosti, každý se postupně svlékl a ostatní to sledovali. Byla to absolutní šílenost," oponoval Dolínek dřívějšímu názoru policie, že vše proběhlo dle předpisů a nebyla porušena ničí osobní důstojnost.

Petr Vorlíček z tiskového odboru ministerstva vnitra k závěrům vedení pražské policie pouze uvedl, že inspekce zatím případ pouze monitorovala a šetření ještě ve čtvrtek nezahájila. Pokud v rámci svého prověřování inspekce nezjistí, že by se policisté mohli dopustit trestného činu, bude věc podle Bezoušky předána řediteli policie v Praze I ke kázeňskému řízení.

Samotný zásah při demonstraci prý v pořádku

Odbor vnitřní kontroly pražské policie rovněž posuzoval i samotný prvomájový zásah policistů při konfliktu levicových a nacionalistických demonstrantů na mostě Legií a Střeleckém ostrově.

"Na tom místě samotném bylo vše v souladu se zákonem a bez závad," zveřejnil závěry šetření Bezouška. Ovšem i tento postup byl terčem kritiky, podle některých lidí měla policie zasáhnout především proti ultrapravicovým extrémistům a vůbec jim jejich pochod Prahou nedovolit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám